Naar de inhoud springen

Slechte start Schaakwoude 1

Op zaterdag 25 september ging de KNSB competitie 2010/2011 weer van start. Na de handhaving van vorig jaar is Schaakwoude ook dit jaar ingedeeld in klasse 3A. De eerste wedstrijd was direct een derby tegen buurtgenoot De Twee Kastelen. Twee jaar geleden eindigde de onderlinge ontmoeting, toen nog in de FSB promotieklasse, na een spannende strijd in 4-4. Vooraf waren beide teams het er over eens dat de uitslag daar vandaag weer in de buurt zou komen.

Bij de speelzaal in Buitenpost aangekomen zagen we een auto van Omrop Fryslan staan. De regionale omroep was aanwezig om een reportage te maken voor het programma Hjoed. Helaas was de aanleiding niet de ontmoeting tussen Schaakwoude en De Twee Kastelen maar ging het vooral over de trieste vermissing van Michael de Vrieze. Michael wordt al sinds april van dit jaar vermist en er is sindsdien niks meer van hem vernomen. Klik hier om de reportage te bekijken.

Over naar het schaken nu. Zoals gezegd was de verwachting dat het een zware strijd zou worden. Op bord twee moest Anno het opnemen tegen de sterke Bruno Jelic. Anno werd uit zijn openingstheorie gebracht door Jelic. Met zwart kreeg Anno een geisoleerde pion op d5 waar wit druk op ging zetten. Gelukkig speelde Bruno het iets te simpel waardoor zwart kon afwikkelen naar een remise eindspel. Het punt werd dan ook gedeeld. Dit was een meevaller voor ons, want op de overige zeven borden hadden we een duidelijk ratingoverwicht.

Omdat Willem Woudstra vandaag niet kon spelen mocht Gerke Ros aan bord acht aantreden tegen Johan Mostertman. Het werd een bizarre partij waarin de Buitenposter met wit al snel te aanval trok. Hij offerde een pion en een kwaliteit voor een zeer gevaarlijk uitziende aanval tegen de zwarte koning. Gerke leek te verliezen, maar omdat zijn tegenstander de dame op een onhandig veld plaatste kreeg hij opeens tegenkansen. Er volgde een grote afruil en er ontstond een eindspel waar Gerke een pion minder had. Het eindspel leek remise te worden totdat Mostertman met zijn toren de gedekte loper van Gerke sloeg. Zonder na te denken sloeg Gerke met zijn koning de toren er af, om zich daarna te realiseren dat het witte paard een vork had op zijn koning en toren. Hij besloot dan ook op te geven en zag later pas dat het witte paard gepend stond en de vork dus niet mogelijk was! De stelling was dus waarschijnlijk gewoon remise.

Onze topscorer van vorig jaar, Wietse, speelde dit keer op bord drie tegen Jeroen Weggen. Hij ging met wit te vroeg in de aanval op de koningsvleugel. Hierdoor kon Weggen profiteren van de niet ontwikkelde damevleugel van Wietse. Uiteindelijk moest Wietse een kwaliteit prijsgeven en kreeg hij een winnende aanval over zich heen. De tweede nul van de dag en het zag er niet naar uit dat het de laatste zou zijn. Dit bleek al snel.

Ronald had aangegeven wel tegen Jelic te willen spelen en daarom was hij opgesteld aan het eerste bord. Hij trof daar niet Jelic, maar de jonge Xander Mostertman. Naar eigen zeggen speelde Ronald een matige opening. Er gingen veel tempi verloren en zwart kon zijn stelling rustig verbeteren. Een mooi kwaliteitsoffer van Xander brak de stelling open en daarna was het snel afgelopen. Deze derde nul betekende een 3,5 – 0,5 achterstand en het was duidelijk dat het zeer lastig zou worden om een matchpunt binnen te halen.

De partij van Roel Hazenberg eindigde vlak na die van Ronald. Roel kreeg met wit het initiatief tegen Johan Adema. Bovendien had wit een tijdsvoorsprong van 30 minuten. In het eindspel stond Roel een pion achter, maar zijn tegenstander had nog maar weinig tijd. Het remiseaanbod van Johan werd daarom door Roel aangenomen.

Aan bord vier nam Sipke de Hoop het met zwart op tegen Pieter Bronsema. Er kwam een stelling met tegengestelde rokades op het bord. Wit probeerde door te drukken in het centrum en Sipke reageerde hier niet goed op. Hij moest zijn dame geven voor twee lichte stukken. Sipke kreeg nog wel wat aanvalskansen, maar Pieter kon alles verdedigen. Nadat de rook opgetrokken was bleef er een verloren stelling over en Sipke besloot dan ook op te geven.

Na de tijdcontrole waren er nog twee partijen gaande, namelijk die van Jan Sybren en die van mij. Door de nul van Sipke was de tussenstand inmiddels 5-1 en we waren dus al kansloos voor een matchpunt. Om de eer toch nog een beetje te redden besloten Jan Sybren en ik er nog eens goed voor te gaan zitten. Helaas bleek ook dit niet voldoende om een winstpunt binnen te halen. Lang na zessen moesten we allebei tevreden zijn met een puntendeling. Zo kwam de eindstand van 6-2 op het formulier. Een onverwacht grote nederlaag, maar er werd gewoon goed gespeeld door de tegenstanders uit Buitenpost.

Over twee weken is de volgende ronde al weer. Dan spelen we opnieuw tegen een Friese tegenstander, Philidor 2.

De Twee Kastelen – Schaakwoude 6-2
Xander Mostertman – Ronald vd Veen 1-0
Bruno Jelic – Anno Steenberg 1/2
Jeroen Weggen – Wietse de Jong 1-0
Pieter Bronsema – Sipke de Hoop 1-0
Johan Adema – Roel Hazenberg 1/2
Leffert Nicolai – Jan Sybren Zagema 1/2
Derk Schuttel – Bart Lemstra 1/2
Johan Mostertman – Gerke Ros 1-0

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd