Naar de inhoud springen

Schaakwoude wint ruim van F-Pion (met partijen!)

Schaakwoude wint ruim van F-Pion

Na het debacle tegen Emmeloord was het eerste van Schaakwoude weer bij de les tegen F-Pion. Een ruime overwinning waar weinig op af te dingen valt.

Jan Sybren opende met zwart de score met een vlotte overwining op Ep Bergsma. Zijn centrumpionnen gingen al snel voren en toen Jan Sybren een gevaarlijke vrijpion op b2 kreeg, was het snel beslecht.

Henk v/d Heide kreeg de Aljechin voorgeschoteld van Theo Tops en kwam iets beter uit de opening, doordat hij wat ruimtevoordeel had op de damevleugel, Tops counterde via de andere kant en in een stelling waarin het alle kanten op kon werd de vrede getekend.

Gerben v/d Heide leek een spectaculaire opening op het bord te krijgen, maar zijn tegenstander besloot niet op alle complicaties in te gaan en mompelde zichzelf naar een rustige variant. In het middenspel werd Gerben actief met zijn pionnen op de damevleugel en na een foutje van wit werden zijn verbonden vrijpionnen levensgevaarlijk. Dit bleek voldoende voor de winst.

Bart Lemstra was verhinderd, maar gelukkig leek het Nathalie Steringa erg leuk om in te vallen. Ze deed dit met verve, want na een rustige openingen dirigeerde zij al haar stukken naar de vijandelijke koning. Via een mooie aanval was er voor zwart geen houden meer aan.

Willem speelde wederom tegen zijn naamgenoot, die na de opening een op het zicht sterk pionnencentrum kreeg. Zwart verzuimde echter te rocheren en toen hij ook nog op de aanval ging spelen in plaats van zijn koning in veiligheid te brengen, was het snel gebeurd:

Wietse de Jong miste in de Franse opening een trucje en kwam direct een stuk tegen 2 pionnen achter te staan. Wit miste echter de sterkste voortzetting en langzaam maar zeker kon Wietse met zijn pionnen naar voren rukken. Wit kwam in de problemen en had op een gegeven moment 4 pionnen voor het stuk. In een spannende stelling werd toen tot remise besloten.

Ook Ronald v/d Veen speelde remise tegen good old Cees Banning. Na de Grunfeld werd hij opgezadeld met een dubbelpion maar toen al snel veel materiaal van het bord ging bleef een toren eindspel over waarin beide spelers dachten beter te staan. In de analyse bleek wit de beste kansen te hebben maar dit was allemaal erg lastig. Remise.

Pronkstuk van de avond kwam van Gert Jan Rauw, vooraf informeerde de teamcaptain of Derk Drukker toevallig geen angstgegner is, en dit bleek gelukkig niet zo te zijn. Kijk mee naar dit spektakelstuk (later wellicht met uitgebreide analyse):

Een reactie

  1. Wietse73 Wietse73

    Indrukwekkende overwinningen, in mijn eindstand gaf Fritz gewoon gelijkspel aan, in de analyse bleek dat vooral zwart erg moet oppassen wegens allerhande matdreigingen. Had voor mijn remisevoorstel gezien dat we er goed voor stonden. Daarna stroomden de punten (ook een paar onverwachte;)binnen.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd