Naar de inhoud springen

Schaakwoude verliest ook tweede wedstrijd

Na de slechte start tegen DTK heeft Schaakwoude ook de tweede wedstrijd tegen Philidor 2 kansloos verloren. Weliswaar was het niet de verwachting dat we matchpunten zouden scoren, maar een verrassing was natuurlijk altijd mogelijk. Helaas mocht dat niet zo zijn, op 8 oktober werden er in Damwoude geen punten gehaald.

Al zeer vroeg in de middag liepen we tegen de eerste nul aan. Wietse kwam tegen Jippe Kamstra niet goed uit de opening, maar bij hem zegt dit meestal niet veel. Met wit kreeg Wietse wat gaten in zijn stelling. Zwart maakte hier handig gebruik van en Wietse moest zijn dame geven tegen een toren en een stuk. In de open stelling bleek de dame veel sterker en zo kon zwart de winst binnenhalen.

Een meevaller was de overwinning van Willem. Al na iets meer dan twee uur spelen moest zijn tegenstander Wessel van der Berg opgeven. Voor Willem was dit zijn eerste partij sinds april, dus het was de vraag hoe scherp hij zou zijn. Willem kwam prima uit de opening en had een prettig ruimtevoordeel. De zwarte stukken van zijn tegenstander stonden passief. Via een combinatie dacht Wessel een pion te winnen. Gelukkig had Willem wat beter gerekend en via een schaakje kon hij een stuk winnen waarna Wessel direct opgaf.

Daarna was het mijn beurt om weer een nul te scoren. In de KNSB competitie wil het helaas nog niet echt lukken, en dat bleek ook vanmiddag weer. Tegen Rein de Boer kwam ik prima uit de opening en ik had met zwart minimaal gelijk spel bereikt na dertien zetten. Toen ik niet kon kiezen tussen een aantal goede zetten besloot ik zonder al te veel na te denken toch maar een andere voortzetting te kiezen. De witte stukken werden opeens erg actief en op zet twintig verloor ik een stuk en moest ik opgeven.

Gastspeler Roel Hazenberg speelde aan bord zeven tegen Franke van Netten. Vorig jaar hadden beide spelers ook al tegen elkaar gespeeld bij de ontmoeting Schaakwoude – Philidor 2. Hazenberg kwam prima uit de opening en leek goede winstkansen te hebben. In de tijdnoodfase kwam er een lastige stelling op het bord waarin Hazenberg uiteindelijk een fatale fout maakte. Dit was alweer de derde nul van de dag en de tussenstand was nu 1-3.

Kopman Ronald van der Veen was ook voor deze wedstrijd weer overgekomen uit Utrecht. Hij speelde aan bord 1 met zwart tegen Jan Boersma. Wit kwam erg goed uit de opening. Hij kon een pion winnen, maar liet dit achterwege om zijn stelling te verbeteren. Dit lukte, maar Ronald kon op een gegeven moment zijn stukken activeren. Ronald kreeg meer ruimte en kon de witte stelling binnendringen. In tijdnood zag Boersma een paardvork over het hoofd en zo won Ronald.

Dan de partij tussen de jongste speler van Schaakwoude, Jan Sybren Zagema, en de oudste van Philidor 2, Maarten Etmans. De opening werd door Etmans rustig gespeeld. Het zwarte loperpaar van Jan Sybren kon hierdoor geen druk uitoefenen. Na afruil van de torens blunderde Jan Sybren een pion. Door een klein truukje zag hij kans af te ruilen naar een eindspel van loper tegen paard, maar met een pion minder. In dit eindspel bleek het paard sterker te zijn dan de loper. Toen een pion dreigde te promoveren moest Jan Sybren het hoofd buigen.

Invaller Gerke Ros speelde aan bord acht tegen talent Nick Maatman. In de opening werd Gerke opgescheept met een geisoleerde d-pion. De zwarte stukken van Nick werden tegen deze pion in stelling gebracht. Gerke koos er voor om een kwaliteit te offeren om zo de stelling te vereenvoudigen. Dit bleek niet voldoende te zijn voor een half punt, het ontstane pioneindspel was namelijk verloren voor Gerke.

Amsterdammer Anno Steenberg mocht aan bord twee aantreden tegen Auke van der Heide. Met wit kreeg Anno licht voordeel vanuit de opening. Er ontstond een eindspel waarin Anno de betere pionnenstructuur had en het betere lichte stuk (loper tegen paard). Zijn tegenstander verdedigde zich zeer taai en Anno slaagde er niet in te winnen. Net na vijf uur werd het punt gedeeld.

Zo kwam de eindstand van 2,5 – 5,5 op het bord. Een kansloze nederlaag dus. We zullen in de volgende ronden punten moeten pakken, anders wordt het erg lastig om degradatie te ontlopen. Concurrent (voor degradatie) DTK heeft namelijk al twee wedstrijden gewonnen. Op 20 november spelen we uit bij Emanuel Lasker.

Schaakwoude – Philidor 2 2,5-5,5
Ronald van der Veen – Jan Boersma 1-0
Anno Steenberg – Auke van der Heide 1/2
Jan Sybren Zagema – Maarten Etmans 0-1
Wietse de Jong – Jippe Kamstra 0-1
Bart Lemstra – Rein de Boer 0-1
Willem Woudstra – Wessel vd Berg 1-0
Roel Hazenberg – Franke van Netten 0-1
Gerke Ros – Nick Maatman 0-1

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd