Naar de inhoud springen

Schaakwoude pakt eerste zege in online KNSB-competitie

Door Jan Sybren Zagema
Zaterdag 13 februari.
Terwijl half Nederland op het ijs te vinden is op deze zonnige maar koude dag, spelen de echte die-hards online vanuit hun warme woon- of studeerkamer ronde 7 en 8 van de online competitie. De tegenstanders van vandaag zijn Philidor Leiden en Goes. Gelukkig maar dat er online wordt gespeeld, anders had de reis er naartoe de Elfstedentocht doen verbleken.

De eerste wedstrijd tegen Philidor Leiden zou op papier een gelijkwaardige strijd moeten opleveren, hoewel er met dit speeltempo regelmatig geen touw aan vast valt te knopen. Bovendien is vaak pas op het laatste moment duidelijk tegen wie je speelt. Aangezien schrijver dezes niet de snelste speler is (lees: vaak zijn alle partijen al uit voordat hij goed en wel begonnen is) en hij daarom geen idee heeft wie de eerste punten heeft gescoord, beginnen we bij bord 1.
In de eerste partij tussen Gert Jan tegen Lambertus van der Marel staat Gert Jan in eerste instantie licht onder druk. Met een gewaagde opstoot met zijn g-pion weet hij zijn tegenstander terug te dringen. Middels een mooie manoeuvre met zijn paard wint hij een pion en ruilt af naar een toreneindspel, wat hij in winst weet om te zetten. In de tweede partij is zijn tegenstander beduidend beter op de hoogte van de opening die op het bord verschijnt. Binnen no time kan Gert Jan opgeven.
Christian krijgt de sterke Thijs Roorda tegenover zich. In de eerste partij met wit krijgt hij een sterk centrum dat zwart moeite kost om open te breken. Nadat dat is geslaagd wordt de zwartspeler hebberig en graait een pion van het bord, maar mist daarbij dat deze pion vergiftigd is. Christian wint een stuk en brengt daarmee zwart van zijn stuk, want die laat zich enkele zetten later prompt mat zetten. In de daaropvolgende partij weet hij enige tijd stand te houden, maar komt er uiteindelijk niet aan te pas.
Over naar Sven. In zijn partij met zwart tegen Ton Kohlbeck mag hij zich tegen een gevaarlijk gambiet verdedigen. Het ziet er allemaal lastig uit en de witte dame laat Sven flink zweten. Wanneer hij eenmaal de dames weet te ruilen is het gevaar geweken en wikkelt hij af naar een gewonnen eindspel. De tweede partij is snel voorbij en levert Sven een eenvoudig punt op.
Bart heeft weinig moeite met Roel in ’t Veld. Met zwart weet hij al gauw een sterk centrum op te zetten. Wit lijkt geen enkele moeite te doen om Bart tegen te houden. Wanneer wit eindelijk beseft dat hij in de problemen zit, is het al veel te laat en staat hij mat. De tweede partij levert een net zo eenzijdig beeld op. Vlotte materiaalwinst en Bart wint.
Jan Sybren lijkt weer te dromen. Hij zet zijn tegenstander Jan van der Knaap goed onder druk, maar het kost allemaal onnodig veel tijd. Met zijn resterende beperkte bedenktijd laat hij zwart echter niet ontsnappen. De tweede partij lijkt een kopie te worden van de eerste. Opnieuw wordt de tegenstander onder druk gezet, maar Jan Sybren is traag. Wanneer hij in zijn laatste seconden mat wil zetten, breekt een haperende muis hem op en geeft hij het punt cadeau.
De eindstand komt daarmee uit op 7-3 en de eerste overwinning in de online KNSB-competitie is eindelijk een feit. Dit biedt goede hoop voor de volgende wedstrijd later vanmiddag tegen Goes. Volgens Sven hebben we goede kansen, maar blijkbaar hebben ze dat in Goes ook door. Versterkingen worden opgetrommeld en opeens wordt het toch een stuk lastiger. Bart heeft de tegenstanders toch wat te veel zitten sarren in de chat.
Over naar de wedstrijd. In de eerste partij tussen Gert Jan en Rinus Burgerhoff vergrijpt de speler van Goes zich aan een vergiftigde pion. Hij denkt stukwinst voor Gert Jan te kunnen voorkomen, maar mist daarbij dat hem dat juist een toren kost. De tweede partij is een partij van lelijke pionnenstructuren, met twee paar geïsoleerde dubbelpionnen voor beide spelers. In het vervolg komt er een toreneindspel op het bord, waarin Gert Jan te veel vraagt van zijn stelling.
Christian mag het opnemen tegen FM Joey Grochal. De zelfbenoemde ‘masterkroket’ komt er in eerste instantie niet aan te pas tegen Christian. Helaas begint Christian te rommelen en geeft hij de frituurkoning onnodig tegenspel, resulterend in een nul. De partij die daarna volgt is absurd. De frituurliefhebber verorbert een loper van Christian, maar dit bekende trucje betekent dat hij zijn dame mag geven voor een toren. Wit heeft geen schijn van kans, maar Christian verzuimt een simpel mat-in-twee uit te voeren. Hij laat wit volledig terug in de partij komen en kan even later opgeven. 0-2 in plaats van 2-0 en geen snacks voor Christian.
Dat Christian niet de enige is die zijn tegenstander onnodige kansen geeft, blijkt in de eerste partij tussen Sven en Erwin Kloosterman. Op solide wijze komt Sven een pion voor te staan. Zijn tegenstander probeert te vluchten in een toreneindspel. Sven raakt de draad kwijt, morst zijn extra pion en tot overmaat van ramp mist hij een eenvoudige winst voor zijn tegenstander. Getergd neemt Sven vervolgens revanche in de tweede partij. Een paar fraaie combinaties en het is voorbij.
Bart en zijn tegenstander Jari Groen besluiten beide in de eerste partij vol voor de aanval te gaan. Bart is zijn tegenstander te slim af, wint een stuk en wikkelt de partij gedecideerd af naar winst. In de tweede partij denkt Bart een pion te kunnen winnen, maar zwart weet razendsnel een aanval op te zetten. Bart komt niet meer onder de druk vandaan en wordt op een nul getrakteerd.
Tenslotte Jan Sybren. Hij weet met wit tegen Maxim le Clercq een mooi ruimteoverwicht te krijgen, maar zwart heeft goed tegenspel. De zwarte stukken worden erg actief en wanneer Jan Sybren even niet oplet kost hem dit een pion en later zelfs een kwaliteit. Dit betekent einde partij. In de daaropvolgende partij lijkt Jan Sybren te weten wat hij doet en komt zelfs ruim voor te staan in tijd. Om dit om te zetten naar voordeel op het bord blijkt te lastig. Te fanatiek laat hij zijn verdediging in de steek.
Zo rijdt Schaakwoude in de wedstrijd tegen Goes een scheve schaats en eindigt de middag met een totaal onterechte 7-3 overwinning voor Goes. Met nog een ronde te gaan is de grote vraag: weet Schaakwoude nog uit het wak (de laatste plaats) te klimmen? Op 27 februari zullen we het weten!

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.

Advertenties geblokkeerd