Naar de inhoud springen

Schaakwoude Midwintercup: Kwartfinales en Fedde Verf aan de leiding

De acht overgebleven spelers hadden de kwartfinales bereikt en moest zich op maken voor pittige duels. Er werd afgelopen weken dan ook hard gestreden voor een plek in de halve finales van de Schaakwoude Midwintercup. Daarnaast werden er in de afvallerspoule ook de nodige pittige en vermakelijke duels gespeeld.

Jan Sybren Zagema versloeg Sven Broersma in een erg spannend duel na blitzwedstrijden. Beide spelers wisten een duel met het “normale” tempo te winnen, maar Jan Sybren wist net iets handiger te manoeuvreren in de blitzwedstrijden. Hij won de match dan ook met 3-1. Bart Lemstra versloeg na Jan Torensma nu ook zoon Christian Torensma, wederom werd de eindstand 1,5-0,5. Jan Sybren en Bart treffen elkaar in de halve finale.

In de onderste helft van het schema liepen de ratingtoppers wederom geen schade op. Sikko Ros wist met 1,5-0,5 Folmer Heikamp te verslaan. Gert Jan Rauw won met 2-0 van Mathijs Visser, maar daar was wel aan vooraf gegaan dat Gert Jan de eerste speeldatum compleet vergeten was, gelukkig was Mathijs bereid om de match iets later alsnog te spelen. De ratingfavorieten Sikko en Gert Jan treffen elkaar hier dus in de halve finale.

Het schema van het knockouttoernooi is hier te vinden: https://challonge.com/nl/1o5aque

Dan door naar de afvallerspoule. Fedde Verf versloeg Jan Torensma met 1,5-0,5. In de eerste partij kon hij met een zwart pion doormarcheren en in de tweede partij nam hij genoegen met remise, dat was ook voldoende voor de overwinning. Henk van der Heide versloeg Auke Postma met 2-0, al kreeg hij in de tweede partij ondanks een stuk voorsprong nog een flinke aanval over zich heen. Ratingfavoriet Amir Nicolai herstelde zich goed van zijn nederlaag in het knockouttoernooi, hij versloeg Gerben van der Heide met 2-0. Sipke de Hoop en Evert Drijver maakten er spannende potjes van. De eerste partij eindigde in eeuwig schaak en in de tweede partij gaf Sipke in tijdnood in een gewonnen stelling een stuk en even later zijn dame weg. Evert wist dus met 1,5-0,5 te winnen. Tjitze Schram en Ronald van der Veen moesten alle partijen gebruiken om te een winnaar te komen. In de reguliere partijen wist steeds zwart te winnen, dat gebeurde ook in de eerste blitzpartij, maar Ronald met de witte stukken was de gelukkigste in de laatste blitzpartij en sloot zo de match winnend af. Sander Visser wist in beide partijen tegen Douwe Kuipers een toren te grazen te nemen, mede daardoor won hij de match met 2-0. Niels Darwinkel speelde wat onorthodoxe openingen tegen René Wijnstra, deze laatste wist daar prima mee om te gaan en daar treffend gebruik van te maken. René wist de match dan ook met 2-0 te winnen. Marc de Jager was deze ronde helaas oneven.

De uitslagen en stand zijn hier te vinden: https://swisssystem.org/Tournament/Details/dd5840208fca4dc4900d567bd1762b81?round=2

Hier is dus ook te zien dat Fedde Verf voorlopig aan de leiding gaat. Maar nieuwe ronde nieuwe kansen, op naar de halve finales en de volgende ronde in de afvallerspoule.

Advertenties geblokkeerd