Naar de inhoud springen

Schaakwoude goed uit de startblokken!

Na een plezierig autoritje van een paar uurtjes met onderweg sterke vakantieverhalen en andere wetenswaardigheden kwamen we in Hardenberg aan, een nieuwe tegenstander want de K.N.S.B. heeft de competities door elkaar gehusseld en er zijn daar voor een paar extra verre tegenstanders voor ons bij gekomen.

 

Het bleek dat de schaakwedstrijd gehouden werd in het eigen clubgebouw van de plaatselijke schaakclub ongeveer vergelijkbaar met het ijsbaanhokje in Damwoude, maar hier is wel een afgesloten ruimte waar volop geanalyseerd kan zonder al te veel overlast te veroorzaken.

Ook de consumpties waren prettig geprijsd en er waren zelfs beperkte mogelijkheden tot een warme hap.

 

Na een welkomstwoord van de arbiter Erwin Denissen, die kort de nieuwe wijzigingen in het schaakreglement aanstipte mochten we van start.

 

Gerben mocht met de witte stukken aantreden tegen de meisjeskampioen tot 16 jaar Feline Waardenburg. Gerben was nog een beetje roestig en kwam niet lekker uit de opening en verloor na dameruil een pion. Toen Feline echter later inging op een grootscheepse afruil ging, deed zij het niet helemaal handig en er werd door haar weer een pion ingeleverd. Gerben deed een remise-aanbod omdat hij in het eindspel van paard en vier pionnen tegen loper en vier pionnen geen heil zag. Dit aanbod werd met graagte aangenomen.

 

Wietse mocht het opnemen tegen de meisjeskampioen tot 14 jaar Marlinde Waardenburg, die overigens al een hogere rating heeft dan haar oudere zus. In de Franse verdediging offerde zij een centrumpion maar kreeg daarvoor wel actief spel terug. Na een dameruil kreeg Marlinde veel druk op het zwarte centrum waar de zwarte koning was blijven hangen. Voor zwart was er een betere verdediging mogelijk geweest door de opstoot van de witte f-pion te blokkeren, wit had kunnen profiteren maar koos ervoor om haar koning op een veilige plek te zetten dit gaf zwart net genoeg tijd om de zaak te consolideren wit kon wel de pion terugwinnen maar na afruil zou er een stelling ontstaan met ongelijke lopers en daarom werd er tot remise besloten.

 

Ronald had de oudste zus Lisanne Waardenburg als tegenstander, Ronald kwam redelijk goed uit de opening, maar verspilde tijd door te twijfelen tussen verschillende plannen en een opmars van pionnen richting de vijandelijke koning bleef uit.

In plaats daarvan koos hij er voor om de dames te ruilen, maar dit zorgde er wel voor dat haar zwartveldige loper buiten spel kwam te staan.

Lisanne verkreeg steeds meer tegenspel en richting de tijdcontrole leek er een remise-achtige stelling te ontstaan.

Juist op dat moment gaf Lisanne na een kleine combinatie een stuk cadeau. Hiermee was het pleit beslecht en kon Ronald het punt bijschrijven.

 

Gert-Jan speelde een mooie Caro Kann maar koos ervoor om niet te rokeren en wit had volgens Fritz kunnen profiteren toen wit echter de loper ruilde op het verkeerde veld was de stelling weer in evenwicht. Hierna kon Gert-Jan door middel van een goed getimede opstoot van pionnen richting de vijandelijke koning een kwaliteit winnen, terwijl het initiatief stevig in handen van Gert-Jan bleef. De stelling was technisch gewonnen maar moest nog wel secuur uitgespeeld worden en dit is Gert-Jan wel toevertrouwd.

 

Van de andere partijen heb ik nog geen verslag binnen, maar weet nog dat Roelof Hazenberg overtuigend een Grand-Prix aanval van Leo Klapwijk overleefde en tijdens het eindspel eventjes moest oppassen maar hij tikte het allemaal probleemloos uit.

Jan Sybren heeft tegen Han Kuik lang tijd gewonnen gestaan maar speelde het tot zijn eigen ongenoegen niet helemaal vlekkeloos en koos ervoor om middels zetherhaling voor remise te gaan, een ander optie was geweest om een toren te offeren en te gaan voor een kansrijk eindspel van drie pionnen tegen een losse toren

 

Al met al een goede start voor ons eerste en we na 1 ronde op bordpunten eerste.

In dit geval is het jammer dat K.N.S.B. competitie geen sprint is maar een marathon!

 

 

Meulen van der, F.R. (Freerk Rinder)(1903) Lemstra , B. (Bart) (1952) ½ – ½
Reinders , J. (Joan) (1870) Rauw , G.J. (Gert Jan) (2140) 0 – 1
Waardenburg , L.A. (Lisanne) (1795) Veen van der, R. (Ronald) (1983) 0 – 1
Klapwijk , L. (Leo) (1786) Hazenberg , R. (Roel) (1967) 0 – 1
Schooten van, L. (Lars) (1821) Hoekstra , S. (Sjoerd) (1959) 0 – 1
Kuik , J. (Han) (1748) Zagema , J.S. (Jan Sybren)(1857) ½ – ½
Waardenburg , F.H. (Feline) (1659) Heide van der, G. (Gerben)(1880) ½ – ½
Waardenburg , M.D. (Marlinde) (1743) Jong de, W.P.J. (Wietse) (1885) ½ – ½

 

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.

Advertenties geblokkeerd