Naar de inhoud springen

Schaakwoude begint goed aan KNSB beker online

Afgelopen zaterdag speelden we de eerste drie ronden van de KNSB beker online. In tegenstelling tot de normale KNSB online competitie wisten we meteen punten te pakken.
Alleen tegen HMC Den Bosch moesten we het afleggen. Uitslagen zijn te vinden op netstand.

De eerste ronde hebben we met 5-3 gewonnen van Maastricht. Alle partijen zijn te vinden op chess.com.

De eerste partij van Ronald werd gewonnen nadat de tegenstander twee pionnetjes had weggegeven. De volgende partij ging niet zo goed. Wit stond erg goed. Na wat slechte zetten van wit kwam Ronald in een moeilijk eindspel met kansen. Het werd uiteindelijk remise.

Bart won een dame in de eerste partij. De tweede partij was eigenlijk kansloos verloren. De tegenstander maakte het niet af en gaf Bart ook nog een toren cadeau. Dankzij dat cadeautje werd het nog remise.

Dankzij een blunder in een gewonnen positie won Jan Sybren de eerste partij. Een standaard mat patroon, wit aan zet:

In de tweede partij besloot Jan Sybren hetzelfde te doen en verloor de partij met een blunder.

In een waarschijnlijk verloren eindspel blunderde ik mijn vrijpion. In de tweede partij dacht ik een mooie aanval te hebben. Dit viel tegen. In het eindspel blunderde mijn tegenstander een stuk.

De tweede ronde hebben we met 6-2 verloren van HMC Den Bosch. Niet vreemd want het rating verschil was meer dan 400 punten.
Verrassend genoeg komen onze twee punten door twee winstpartijen tegen een IM en een GM.
Bart wist GM Twan Burg te verslaan en Jan Sybren pakte een punt tegen IM Geert van der Stricht. Alle partijen zijn terug te vinden op chess.com.

De eerste partij Ronald was een openingsfout. Hierdoor was het moeilijk spelen voor zwart. In de tweede partij werd een toren weggegeven en daarmee ook de partij. Uitslag 2-0.

Bart kreeg een aanval met 2 paarden en een dame. Twan blunderde en Bart wist materiaal te winnen. Er zat nog een mooie geforceerde winst in:

Jan Sybren kon een verdedigde pion pakken. Terugpakken ging niet vanwege een tactiek in de stelling. Hierdoor stortte de zwarte stelling in en kon Jan Sybren een puntje pakken. Een mooie overwinning op een IM.

In de eerste partij dacht ik dat mijn tegenstander een openingsblunder maakte. Achteraf leek het erop dat hij goed wist waar hij mee bezig was. De partij had nog gered kunnen worden met een combinatie:

Wel verloren, maar toch twee mooie winstpartijen tegen goeie spelers. Het verlies wordt enigszins goedgemaakt door het feit dat Den Bosch ook de andere partijen wist te winnen.

In de derde ronde hadden we een gelijkwaardige tegenstander in Zuidoost United. Het werd dan ook 4-4. Alle partijen zijn na te spelen op chess.com.

Ronald speelde tegen Jouke van Veelen. De eerste partij werd verloren. Ronald had een mooie aanvallende stelling, maar objectief stond de tegenstander beter. Na een verplichte afruil kwam wit steeds beter te staan. Partij 2 werd gewonnen. Vooral omdat de koning goed werd gebruikt als aanvallend stuk. Een mooi voorbeeld van hoe een koning gebruikt kan worden als aanvaller:

In de eerste partij had Bart goeie winst kansen. Het eindspel was niet eenvoudig en het werd uiteindelijk remise. In de tweede partij werd de partij weggeblunderd.

Jan Sybren speelde twee mooie partijen. De eerste partij werd goed gewonnen. In de tweede partij werd er goed verdedigd. Op een of andere manier kon de stelling niet omgezet worden naar een winstpartij en werd het remise.

Mijn eigen partijen waren wel redelijk. In een objectief verloren maar erg tactische stelling maakte mijn tegenstander een fout. In tijdnood zag ik deze mat in 6 over het hoofd en verloor de partij uiteindelijk. In partij 2 won ik een belangrijk pionnetje. Mijn tegenstander speelde tevergeefs nog even door.

Al met al geen slechte uitslag, alles is nog mogelijk!

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd