Naar de inhoud springen

FSB: Schaakwoude 3 speelt gelijk tegen Mid-Fryslan 3

door Jan Torensma

Na een vrije ronde moest het derde team in een thuiswedstrijd aantreden tegen Mid-Fryslan. Op het tweede bord speelde Christian met wit tegen Geart Jacob de Jong. Na een klassieke Siciliaan koos Christian voor een aanval op de koningsvleugel, maar de koning van zijn tegenstander bleef in het midden staan. Toen Christian lang ging rokeren schoof zijn tegenstander zijn dame pionnen op. Toen Christian dat pareerde werden de dames geruild en hield Christian een goede loper over en zijn tegenstander de slechte, toen zijn tegenstander remise aanbood werd daar nog even over nagedacht, maar werd toch aangenomen aangezien vader Jan al goed stond en Dylan ook nam Christian het aan.

Jan speelde met zwart op het eerste bord tegen Stefan Krist een degelijke partij. Zijn tegenstander stelde zich passief op en hij kon zich vrij ontwikkelen. Na de korte rokade van zwart ging wit de andere kant op rokeren. Zwart zocht direct de aanval met zijn pionnen op de damevleugel. Wit probeerde tegenspel te krijgen op de koningsvleugel, maar zijn ontwikkelingsachterstand speelde hem parten. Op de e-lijn was het inmiddels behoorlijk druk. Zwart had hier een toren en twee lopers staan, terwijl wit de dame en een toren hierop geposteerd had. Eerst speelde zwart een loper weg door een gedekte pion op a3 te slaan, die direct door wit geslagen werd. Dat bleek fataal want nu kon zwart zijn tweede loper wegspelen en met deze loper en de toren een dubbele aanval op de dame uitvoeren. Deze kon niet meer gered worden, waarna wit opgaf.

Jaap speelde op bord 3 een moeilijke partij tegen Thomas Douma. Hij stond na de opening wat passief en kon niet veel beginnen. Zijn tegenstander voerde een loperoffer op h7 uit, wat achteraf foutief bleek te zijn. Jaap kon achter het bord echter de weerlegging niet vinden en hij werd steeds verder in het nauw gedreven. Uiteindelijk werd de druk te groot en moest hij zijn koning omleggen.

Tot slot speelde Dylan op het vierde bord tegen Julian Frijlink. Hij speelde de opening goed en kwam met veel ruimte voor zijn stukken uit de opening. De zwarte koning van de tegenstander bleef in het midden staan en Dylan wilde daarvan profiteren. Hij won een pion, maar door de open lijnen voor de witte koning kreeg zwart enig tegenspel. Alles werd dichtgeschoven waardoor de extra pion niet meer het verschil kon maken. Hierna werd de vrede getekend met een 2-2 gelijkspel als resultaat.

Volledige uitslag:

Schaakwoude 3

1633

Mid Fryslan 3

1618

2

2

1. Jan Torensma

1675

Stefan Krist

1667

1

0

2. Christian Torensma

1632

Geart Jacob de Jong

1693

½

½

3. Jaap Miedema

1745

Thomas Douma

1633

0

1

4. Dylan Torensma

1480

Julian Frijlink

1478

½

½

 

Advertenties geblokkeerd