Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 wint topper tegen DTK

Het was ongemeen spannend gisteravond in de Schakel in Buitenpost. Twee weken terug waren 2 partijen vooruit gespeeld en we stonden met 1,5-0,5 achter. Enigszins tot ons verassing kwam DTK met een tactische opstelling op de proppen. Henk werd daarvan het voornaamste slachtoffer. De niet echt in vorm verkerende Henk trof op bord 4 de sterke Jeroen Weggen. Henk weerde zich kranig maar kon niet voorkomen dat DTK zijn voorsprong kon uitbreiden. Om half elf was het 2,5-,05 van DTK.

Op dat moment verwachtte ik eerlijk gezegd dat we het net niet zouden redden. Wat vooraf wel al duidelijk was, was dat bord 7 en 8 moesten gaan winnen. Bauke en Folmer deden dat dan ook. Even voor elf uur was de stand weer in evenwicht.

De partij die me op dat moment het meest zorgen baarde was die van Wopke. Wopke had een pion verloren en was in een tactisch steekspel beland tegen Pieter Bronsema. Wopke speelde daardoor het soort spel wat zijn tegenstander beter ligt. DTK kwam weer kort op voorsprong. Op dat moment was het half twaalf/kwart voor twaalf?

Mathijs speelde op bord 1 tegen Leffert Nicolai. In een Najdorf kon Mathijs Leffert verrassen. Mathijs gaf een pion weg voor initiatief. Pas laat in de avond kon Mathijs die pion weer terug winnen. Mathijs stond beter en verrassend Mathijs had nog meer tijd dan Leffert. Mathijs hield Leffert onder druk en Leffert ging door de tijd. Nu kwam alles op het laatste bord aan.

Op dit moment adviseerde ik Evert om Bart remise aan te bieden. Een gelijkspel zou voor ons tweede een prima uitslag zijn omdat DTK een matchpunt minder heeft. Met tegenzin bood Evert, Bart remise aan. Beide heren hadden al minder dan vijf minuten op de klok. Op dat moment vond ik Evert al (of voor het eerst) iets beter staan. Bart sloeg het remiseaanbod af. Twee zetten later volgde een vervelende paardvork en toen daarna zijn loper ook nog eens gepend werd kon Bart niets anders dan opgeven.

4,5-3,5 is een prima prestatie tegen een DTK die dit keer wel op zijn sterkst was! Het team herbergt 5 knsb-waardige spelers inclusief een speler van Philidor 1 en de eerste bordspeler van Schaakwoude 1. Dat wij daar gewoon van kunnen winnen, geeft aan dat Schaakwoude 2 eigenlijk tot veel meer in staat is.

Advertenties geblokkeerd