Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 lijdt nipte nederlaag tegen Steenwijk

Het is een zaterdagmiddag in april 2008. Schaakwoude 2 speelt de laatste speelronde van het seizoen tegen Steenwijk. Het tweede heeft het eerste jaar in de eerste klasse uitstekend gedaan. Maar door versterkte degradatie is het nog steeds niet veilig. Het moet minimaal gelijkspelen om handhaving in eigen hand te houden. Steenwijk wordt afgedroogd met 6-2, en daardoor degraderen de Steenwijkers. De Steenwijkers hadden het niet eens door. Op hun weblog melden ze dat ze zich gehandhaafd hebben. 

Nu zijn we bijna twee jaar verder. Steenwijk is gedegradeerd en direct weer gepromoveerd naar de eerste klasse. Nu ligt Steenwijk op titelkoers. Toch is het team niet sterker dan twee jaar terug toen ze nog degradeerden. Het kan verkeren. Dat geeft maar weer eens aan, hoe klein de krachtsverschillen in deze klasse zijn. Kijk bijvoorbeeld ook naar de Burght. Nu vechtend tegen degradatie, maar nog niet zo lang geleden werd dit team gezien als voornaamste titelkandidaat.

Afgelopen donderdag kregen wij Steenwijk op bezoek. Ons team was verzwakt, en we speelden met twee invallers. Maar ook Steenwijk was verzwakt. Steenwijk wist dat het bij ons geen gemakkelijke avond zou krijgen. Het probleem met ons team is echter dat verschillende spelers door verschillende redenen wat onder hun kunnen presteren. Dat steekt op de één of andere manier aan.

Catrines is bijvoorbeeld t.o.v. vorig jaar minder goed op dreef. Hij verloor vrij kansloos. Henk vd Heide zou van Auke Urk gaan verliezen. Wat op zich geen schande is. Ons team kon daar maar één overwinning tegenoverstellen, dat was van invaller Gerben vd Heide. Alle andere partijen eindigden in remise. Wellicht had er toch meer ingezeten. Pieter van Kammen stond weliswaar verloren tegen voormalig Nederland dameskampioen Ingrid Jansen, maar met wat meer leepheid had hij beter kunnen profiteren van de tijdnood van de tegenstander.  Bauke was als laatste bezig. Hij stond een groot deel van de avond gewonnen. Maar Bauke heeft laatste tijd moeite om gewonnen stellingen ook in zijn voordeel te beslissen.  Dit keer werd een ongerokkeerde koning hem bijna noodlottig. Drie keer zetherhaling en deze partij eindigde ook in remise. Daarmee ligt voor Steenwijk de weg open naar de titel.

 

Gedetailleerde uitslag :
Henk van der Heide – Auke van Urk   0 – 1
Gerke
Ros – Jon Derks ½ – ½
Henk Broersma – Bert van Steenbergen ½ – ½

Wopke
Brandsma  – Marcus Pliester ½ – ½
Catrines Veenstra  – Wolter
Visscher  0 – 1
Gerben van der Heide – Waheeb Qatina  1 – 0
Bauke
Vroom – Frans van Emst   ½ – ½
Pieter van Kammen – Ingrid Jansen  ½ –
½

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd