Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 kampioen in de eerste klasse van FSB!

Voor het eerst in de geschieden is het gelukt om met Schaakwoude 2 kampioen te worden in de eerste klasse van de FSB. Lukte het twee jaar terug wel om te promoveren, kampioen werden we niet. Volgend jaar mag Schaakwoude 2 het weer proberen in de promotieklasse.

De laatste ronde in Emmeloord tegen de nummer twee Jurjen Tolsma was weer zeer spannend. Schaakwoude 2 stond bovenaan maar moest toch winnen, omdat bij een gelijkspel Phildor 4 langszij zou komen.

Net zoals wel vaker het afgelopen seizoen leek het er halverwege de middag nog helemaal niet op dat Schaakwoude 2 zou gaan winnen. Dit is een teken dat het team gegroeid is. Het laatste uur worden vaak de punten binnengehaald. Wat dat betreft heeft het verblijf in de promotieklasse vorig jaar het team goed gedaan.

Maar terug naar de wedstrijd. Al snel kwam Michelle op bord 8 zwaar onder druk te staan. Ook op bord 7 werd al vrij snel duidelijk dat Nathalie vanmiddag een zware dobber zou krijgen. Alleen Bauke en Evert stonden beter. De rest van de borden was nog niet duidelijk.

Michelle leek een snelle nederlaag op te lopen. Maar ze vocht als een leeuw. Afruil van de zware stukken verlichte de druk enigszins. Een een paardoffer voor twee pionnen gaven Michelle nog vage remisekansen. Toen de tegenstander echter torenuil wist te forceren, kreeg het paard vrij spel. Om 15:55 was het eerste punt voor de Stiensers.

Snel was de stand echter weer in evenwicht. Evert Drijver stond met wit op bord twee de hele middag al goed. Door een vroege dameruil kon Evert afwikkelen naar een eindspel dat gewonnen was voor wit.

Daarna kreeg Mathijs op bord 1 een tegenslag te verwerken, en dit half puntje dat we te weinig kregen zou wel eens heel hard nodig kunnen zijn. Mathijs speelde een spannende pot tegen Piet Hoogland. Mathijs leek voor de toeschouwers een dubieus pionoffer te plaatsen. Of het door dit offer kwam weet ik niet, maar uiteindelijk wist Mathijs toch een stuk voor de pion te krijgen. Daarmee leek de winst binnen handbereik. Tot Mathijs het stuk weer teruggaf. Daarmee eindigde deze partij in remise.

Van de partijen van Wytze en Henk Broersma heb ik weinig meegekregen. De stellingen leken oppervlakkig gezien eerder nog in evenwicht. Een welkome verrassing was dat beide punten naar onze kant vielen. Waarmee Wytze met 4,5 uit 5 de topscorer voor ons team werd!

Nathalie verloor haar partij echter wel. Hiermee was de stand 3,5-2,5 in het voordeel van Schaakwoude. Teamcaptain Bauke Vroom leek de eer toe te vallen het beslissende punt en daarmee het kampioenschap binnen te halen.

Bauke had al snel een pion gewonnen en de hele avond al een gevaarlijke vrijpion op de a-lijn in combinatie met een sterk centrum. De Stienser wist echter taai te verdedigen. Het moment van oogsten leek nu toch binnen handbereik. Toch verrekende Bauke zich. Hij gaf een stuk weg en het remiseaanbod van de Stienser werd toch maar aangenomen. Ook al bleek Bauke nog steeds gewonnen te staan.

Nu kwam alle druk op Henk van der Heide terecht. Henk stond een stuk voor, maar de tegenstander had wel drie pionnen als compensatie. Henk stond daardoor zelfs even verloren! Maar toen de tegenstander een defensieve zet deed, kon Henk eigenlijk niet meer verliezen. Toen de tegenstander ook nog eens een penning over het hoofd zag was het laatste punt voor Schaakwoude en daarmee het kampioenschap!

2 Reacties

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd