Naar de inhoud springen

Schaakwoude 1 verslaat Heerenveen met ruime cijfers

De wedstrijd tegen Heerenveen was zeer belangrijk in de strijd om de 2e plaats in de promotieklasse. Echter na de 2 vooruitgespeelde partijen op donderdag, die beide een punt hadden opgeleverd, had Schaakwoude een goede uitgangspositie. De overwinning kwam dus ook nooit echt in gevaar en de uiteindelijke 6-2 was dus dik verdiend.

Op bord 1 was Gert Jan gekoppeld aan wederom een angstgegner, Arjan Pragt, maar hoe vaker je er tegen speelt, hoe minder angstig zoiets wordt. Gert Jan had voor de partij een referendum gehouden over de opening die hij moest spelen, en op d4 bleek dit het slavisch te zijn. Helaas is dit alle informatie die ik tot nu toe ontvangen heb, maar Gert Jan won.

Ronald was al snel klaar op bord 2. Na een wolgagambiet kreeg zijn tegenstander Hein v/d Wijk actief spel maar toen hij zijn pion terug had gewonnen bood deze remise aan. Gezien de tussenstand werd dit aangenomen.

Wietse de Jong speelde tegen Tjeerd Siblez op bord 3 en had na de Franse Tarrasch al snel een nieuwtje op het bord. Dit resulteerde in een gevaarlijke koningsaanval die een pion opleverde. Na grootscheepse afruil ging de pion echter weer verloren waarna remise overeengekomen werd.

Jan Sybren werd op bord 5 al snel geconfronteerd met een oprukkende h-pion en kwam wat gedrukt te staan. Toen wit verzuimde om actief voort te zetten kon Jan Sybren middels een dubieus pionoffer op voordeel komen. In de tijdnoodfase gebeurde er van alles op en naast het bord, maar werd uiteindelijk de vredespijp gerookt.

Bij Henk v/d Heide ging het er Spaans aan toe en bleef de stelling lange tijd in evenwicht. Een sterk wit paard werd snel afgeruild, maar wit bleef het beste van het spel houden. Henk kon alle dreigingen pareren en ook hier werd het remise.

Gerben op bord 8 kreeg een voor hem onbekende opening op het bord die beide spelers veel tijd kostte. Via degelijk spel bouwde hij langzaam aan een tegenaanval dine door zwart onderschat werd. Mede door de opbouwende tijdsdruk kon Gerben de partij vakkundig afmaken.

Donderdag speelden Bart en Willem al hun partijen vooruit.

Bart speelde op bord 4 met wit tegen Ferdi van Bavel en kreeg na de opening een gelijke stelling op het bord. Toen zwart echter te vroeg met een pionopstoot in het centrum kwam, ging niet alleen deze pion verloren maar later ook nog een kwaliteit. Het eindspel werd vervolgens met vaste hand naar winst gezet.

Willem speelde op bord 6 eveneens met wit tegen Bas v/d Zwaag. De opening bleek een franse doorschuiver te worden, waarbij zwart met een achtergebleven pion kwam te zitten. Via positioneel spel werd uiteindelijk de pion gewonnen, maar kreeg zwart wel weer wat lucht. In een ingewikkeld eindspel ging zwart als eerste in de fout, waarna het 2e punt binnen was.

Door deze overwinning staat Schaakwoude stevig op de 2e plaats in de promotieklasse van de FSB. De 2e plaats zal waarschijnlijk voldoende zijn voor wederom een avontuur in de KNSB volgend seizoen.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd