Naar de inhoud springen

Pleister op het seizoen voor Schaakwoude I

Schaakwoude 1 stond voor het ingaan van de laatste ronde teleurstellend 4e. Maar doordat de F-pion Emmeloord nog zou treffen in de laatste ronde en Sneek II nog moest winnen van Steenwijk I, was er bij een verlies of gelijkspel van deze ploegen nog een mogelijkheid op te schuiven naar plek 2.

Aangezien er sprake was van een gezamenlijke ronde voor de eerste klasse en de promotieklasse hadden de teams er ook een gezamenlijk uitje van gemaakt. We vertrokken dan ook met 4 auto’s vanaf verschillende locaties richting Emmeloord.

In Emmeloord werden de door Gerke meegenomen schaakborden neergelegd en de schaakstukken opgezet. Tijdens dit opzetten hebben we een aantal mooie complimenten over ons materiaal gekregen. Na het instellen van de klokken en de toespraak van de Emmeloord-voorzitter konden we met onze wedstrijden aanvangen.

Gerke was de eerste die uit was. Zijn tegenstander Jan Anne Hogendorp kwam met wit nog wel beter uit de opening, maar toen deze wat al te enthousiast ruimte probeerde te veroveren kwam hij het verrassende Ph5 tegen en verloor een kwaliteit. Vervolgens speelde Gerke de partij goed uit. (1-0)

Catrines viel op bord 8 in voor Sipke de Hoop. Hij kwam in het middenspel redelijk wat materiaal achter, maar op Catrines z’n kenmerkende wijze viel hij aan en snoepte hij z’n tegenstander Hans Dokter weer redelijk wat materiaal af. Heel even leek het erop dat Catrines nog een halfje uit het vuur kon slepen, maar z’n tegenstander had toch echt een pion te veel (1-1)

Wietse zat op het vierde bord. Zijn opening leidde niet tot voordeel. De partij was rustig van aard, totdat Luuk Roosma, Wietse in de mogelijkheid stelde een truc in de stelling te weven. Deze zadelde de drachtster op met een paard minder. Hierna speelde Wietse ondanks hevig verzet de technisch gewonnen stelling uit. (2-1)

Ronald trad op bord één aan tegen Frank Schuurmans. Hij speelde de opening niet volledig conform de theorie, maar de drachtster kon hier niet van profiteren. Ronald wist hierdoor een paard mooi te posteren. Na een grote afruil bleef een eindspel over met een goed paard tegen een zwakke loper. Uiteindelijk bleek de loper net niet zwak genoeg om te profiteren. (2,5 – 1,5)

Bart had intussen een remisevoorstel gekregen van zijn aimabele tegenstander. Na overleg met de teamcaptain werd dit geweigerd. Aangezien het nog niet duidelijk was dat de wedstrijd onze kant zou uitvallen.

De niet geheel fitte Gerben speelde op bord 7 tegen Jacob Moraal. Wit kwam prima uit de opening, maar had geen idee hoe hij deze moest voortzetten. Dit zorgde ervoor dat een op het oog dreigende paardzet van Gerben niet juist werd beantwoord en het openingsvoordeel meer dan weg was. Het deed al snel blijken dat de voorzitter sneller kon aanvallen dan de tegenstander. Toen dit een paard opleverde, moesten nog enkele dreigingen worden weggewerkt en werd een gewonnen eindspel bereikt en uitgespeeld. (3,5 – 1,5)

Willem speelde op bord 3 met zwart tegen Gerard Baars. Hij wou na de partij weinig over z’n partij kwijt, behalve dan dat het missen van een tussenzetje hem een kwaliteit kostte. En even later hij nog een zet miste welke ervoor zorgde dat de man uit Oenkerk mat kwam te staan. (3,5 – 2,5)

Bart mocht het op bord 2 opnemen tegen een goede bekende, namelijk Roelof Hazenberg. Er kwam een opening op het bord waarin de Drachtster bewust er voor koos om geen pionnen te ruilen. Hierdoor kon Bart hem onder druk zetten met z’n twee sterke lopers. De man uit Drachten zette nog een mooie val op, maar Bart trapte hier niet in en wist vervolgens de winst naar zich toe te trekken. (4,5 – 2,5)

Jan Sybren Zagema was vervolgens nog bezig. Hij had lange partij onder druk gestaan van Caviet. Opmerkelijk was dat beide heren erg zuinig waren op hun materiaal. na 3 uren miste er slechts 2 pionnen van het bord, een witte en een zwarte. Pas richting tijdnood kon Jan Sybren een mooie aanval opzetten en afwikkelen richting een gunstig eindspel. (5,5 – 2,5)

Een mooie winst voor Schaakwoude I, waardoor men nog opschoof naar plaats 3.

Na de tijd werd nog gezellig getafeld in Leeuwarden samen met de winnaars van de Eerste klasse.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd