Naar de inhoud springen

Nog steeds geen matchpunten voor Schaakwoude

Afgelopen zaterdag leed het eerste team van Schaakwoude een geflatteerde nederlaag tegen het sterke Emanuel Lasker. Toen de laatste twee partijen nog gaande waren leek het op een gelijkspel uit te komen. Beide partijen stonden voor ons op dat moment iets beter. Helaas bleken de schakers van het Bilt net wat handiger en ze wonnen dan ook de laatste twee partijen.

Zoals elk jaar in de KNSB waren we ook dit jaar de underdog tegen de kampioenskandidaat Sint Jacobiparochie. Ze spelen al jaren in dezelfde opstelling en het team is dan ook erg ervaren. Dat gold voor ons deze middag niet, we moesten aantreden met maar liefst drie invallers.

Rond de klok van vier uur, dus ver voor de tijdcontrole, stond er een 3,5-2,5 achterstand op papier. Al vroeg in de middag moest Wopke Brandsma de eerste nul incasseren. Na een grote afruil verloor hij een pion. Toen tegenstander Bosma nog een pion won was het verlies voor Wopke een feit. Vijf minuten later was de stand weer gelijk toen ik de winst binnenhaalde tegen Johnny Diekstra. Diekstra speelde de opening erg snel maar kreeg hier geen voordeel. In het middenspel won ik een toren en twee lichte stukken voor mijn dame. Diekstra probeerde nog een wanhoopsaanval, maar deze was makkelijk te stoppen. Toen hij zijn dame in liet staan gaf hij direct op.

Snel hierna kwamen we weer op achterstand. Evert speelde met wit tegen Jan Hibma. Na een rustige opening vergat Evert een verdedigende zet te doen. Hierdoor kwam hij te veel onder druk te staan. Langzaam verloor wit het grip op de stelling. Hij speelde nog even door maar het tij was niet meer te keren. Aan bord vier nam Wietse de Jong het op tegen Sikko Ros. Beide mannen speelde al vaak tegen elkaar in de interne competitie van Schaakwoude. Na de opening werden er veel stukken geruild. Er ontstond een eindspel waar Wietse een slechte loper had en Sikko een goed paard. Het eindspel werd bekwaam uitgespeeld en een 3-1 achterstand was het gevolg.

Anno speelde aan bord twee met zwart tegen Dolf Wissmann. Dolf verloor een paar tempi door passief spel. Bovendien gooide hij te snel het centrum open. Anno kon een loper insluiten en winnen tegen drie pionnen. Wit stond te slecht om hier nog iets van te maken en Anno haalde het volle punt binnen. Invaller Gerben van der Heide kreeg na de opening veel druk op zijn stelling te verduren. Tegenstander Murk Viersma wilde geen risico’s nemen en zo werd de stelling dicht geschoven. Beide spelers zagen geen perspectief meer en zo werd het punt gedeeld.

Zo was de tussenstand 3,5-2,5 voor Lasker en hadden we nog minimaal 1 winstpartij nodig voor een matchpunt. Sipde de Hoop stond minimaal gelijk tegen Tjalling Wiersma. Vanuit de opening had Wiersma het betere van het spel. Op een gegeven moment besloot de Laskeriaan af te wikkelen naar een eindspel, maar hierbij verloor hij zijn voordeel. Opeens stond Sipke iets beter. In een absolute remisestand moest Sipke laat in de middag opgeven omdat hij andere verplichtingen had waar hij niet onder uit kon. Omdat we nu al hadden verloren deed de partij van Jan Sybren er niet meer toe. In het middenspel bereikte Jan Sybren een stelling waar hij duidelijk voordeel had. De lichte tijdnood maakte de winstvoering lastig. Toen de tijdcontrole gehaald was leek Jan Sybren de winst binnen te halen. Door nieuwe tijdnood en goed verdedigen van tegenstander Sijbesma verspeelde Jan Sybren zijn voordeel. Uiteindelijk verloor Jan Sybren nog en zo kwam de geflatteerde 5,5 – 2,5 nederlaad op het bord.

Emanuel Lasker – Schaakwoude 5,5-2,5
Rienk Sijbesma – Jan Sybren Zagema 1-0
Dolf Wissmann – Anno Steenberg 0-1
Tjalling Wiersma – Sipke de Hoop 1-0
Sikko Ros – Wietse de Jong 1-0
Jan Hibma – Evert Drijver 1-0
Erik Bosma – Wopke Brandsma 1-0
Johnny Diekstra – Bart Lemstra 0-1
Murk Viersma – Gerben van der Heide 1/2

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd