Naar de inhoud springen

Kraker tegen DTK eindigt onbeslist

De promotieklasse belooft dit jaar weer erg spannend te worden. Tot nu toe lijkt het te gaan tussen Schaakwoude, DTK en Philidor 3. Philidor 3 had eerder al verloren van DTK. In de vorige ronde speelde DTK gelijk tegen Drachten. Schaakwoude was nog zonder puntverlies. Voor beide teams was de onderlinge ontmoeting dan ook erg belangrijk. De twee teams bleken erg aan elkaar gewaagd, om 23.30 werd er nog op 6 borden gespeeld!

Sipke de Hoop speelde deze avond ook mee, iets wat meestal niet gebeurt op de vrijdagavond. Maar DTK is een sterke tegenstander, dus we konden hem goed gebruiken. Op het 4e bord speelde hij met wit tegen de teamcaptain van DTK, Johan Adema. Na een soort Engelse opening maakte zwart een fout door te snel zijn paard weg te spelen. Dit kostte een volle toren en een pion. Enkele zetten later kon hij dan ook opgeven en zo was het eerste punt binnen voor Schaakwoude.

Op het topbord speelde de sterke Bruno Jelic voor DTK met wit tegen ons talent Gert-Jan Rauw. Jelic had 2 weken eerder de B-groep van het kerst toernooi in Groningen gewonnen met een 100% score. Gert-Jan speelde daar in de A-groep en deed het ook zeer behoorlijk. Op deze avond probeerde hij in een koningsindische opening aan te vallen op de koningsvleugel. Er werd in deze fase een belangrijk stuk geruild, namelijk zijn zwartveldige loper. Hierdoor dreigen de zwarte velden rond zijn koning onder druk te komen van een wit paard en de witte dame. Gert-Jan maakt een foutje en verzwakt hierbij een pion. Met de dames nog op het bord had hij wellicht nog wat spel gekregen, maar hij kon een dameruil niet voorkomen. Zijn stelling was hiermee een verloren zaak geworden en hij moest de handdoek werpen.

Zoals gezegd duurde het nu tot 23.30 voordat de volgende partij afgelopen zou zijn. Jan Sybren speelde tegen Jeroen Weggen, 2 jaar geleden winnaar van onze zomercompetitie. Hij werd met wit op bord 6 verrast door de Philidor verdediging van Weggen. Jan-Sybren koos er voor om lang te rokeren in de hoop een aanval tegen de zwarte koning te kunnen opzetten. Daarvoor gingen er helaas teveel stukken van het bord. Door zijn enorme achterstand in tijd kwam hij in de problemen. Met nog 1 seconde op de klok werd de 35e zet voltooid. Het eindspel leek iets beter voor wit, maar met het oog op de stand werd er een remise overeengekomen.

Hierna eindigde de ene na de andere partij. Het was erg onoverzichtelijk op dit moment, want op meeste borden ging het spel heen en weer. In de drukte wist Evert zijn hoofd koel te houden. Hij speelde met zwart op bord 7 tegen de jonge invaller Xander Mostertman. Na een rustige opening probeerde Evert het initiatief naar zich toe te trekken. Hij was zo lekker bezig dat hij op de 19e zet zijn dame had kunnen laten insluiten. Gelukkig zag de tegenstander dit over het hoofd en zwart kon zo de aanval doorzetten. Na afruil stonden de stukken van wit beter. Mostertman speelde echter een stukoffer en kon hierdoor eeuwig schaak forceren. Er waren nu 4 partijen afgelopen en de stand was precies in evenwicht: 2-2.

Op bord 2 speelde Bart tegen de sterke Michael de Vrieze. In de opening kreeg Bart met wit een sterke aanval te verwerken op zijn koningsstelling. Door nauwkeurig te verdedigen kon hij het verlies beperken tot 1 pion. Wel waren alle lichten stukken inmiddels van het bord verdwenen. Zwart speelde in deze fase iets te passief en Bart kon zo de pion terugwinnen. Bovendien kon hij een de dames en 1 paar torens afruilen. In het eindspel stond wit veel beter, hij had een actievere toren en kon zo een pion winnen. Het werd dus een toreneindspel met een pion meer voor de Schaakwoude speler. Nu was het Bart die iets te passief speelde. Met nog 3 minuten op de klok zag hij geen duidelijke winstpoging meer en bood remise aan. Zwart kon niet anders dan dit aanbod aannemen.

Jaap de Vries van DTK speelde met wit op bord 5 tegen de ervaren Gerke Ros. Na de opening dacht Gerke wel aardig te staan. Dit werd echter snel slechter. In het middenspel leek het verder bergafwaarts te gaan. Toen wit in het eindspel in tijdnood raakte keerde de partij. Voor de laatste zet had de Vries nog maar 1 seconde. Dit bleek niet genoeg om de beste zet te vinden en hij verloor zo een paard. Gerke slaagde er in alles af te ruilen en het eindspel te winnen. We stonden nu dus op een 3,5-2,5 voorsprong en alles kwam aan op de laatste 2 partijen.

Oud clubkampioen Henk van der Heide speelde op bord 8 tegen Johan Mostertman. Uit een gesloten Siciliaan ontstond een partij met wisselende kansen. Soms leek Henk met wit beter staan, dan was het weer zwart die iets beter stond. In zware tijdnood maakte Henk een blunder wat hem een volle toren kostte. Toen hij bovendien op de volgende zet zijn dame verloor hield hij het voor gezien.

Het kwam dus aan op de laatste partij. Op het 3e bord leek Ronald al snel een beslissend voordeel te halen. Hij kwam goed uit de opening en stond op een gegeven moment 4 pionnen voor. In tijdnood ging er helaas een stuk verloren. Met beide nog ongeveer 1 minuut op de klok werd er tot remise besloten. Dit bracht de eindstand op 4-4.

Door dit gelijke spel  houden we alles in eigen hand. We spelen in de komende ronde tegen de gevaarlijke outsider Drachten. Daarna spelen we nog tegen de twee Philidor teams. Het kan nog alle kanten op in de promotieklasse, maar op dit moment hebben wij de beste kansen op het kampioenschap.

Schaakwoude 1 DTK 1 4-4
Gert-Jan Rauw Bruno Jelic 0-1
Bart Lemstra Michael de Vrieze 1/2
Ronald vd Veen Pieter Bronsema 1/2
Sipke de Hoop Johan Adema 1-0
Gerke Ros Jaap de Vries 1-0
Jan-Sybren Zagema Jeroen Weggen 1/2
Evert Drijver Xander Mostertman 1/2
Henk vd Heide Johan Mostertman 0-1
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd