Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude I ten onder tegen GC3

Vanwege het Wâldstock-festival wat op 2 november plaats vond in de Kruisweg te Damwâld werd er in de hele omgeving geen paparazzi toegelaten. Het was dan ook geen doen voor verslaggevers om van de wedstrijd Schaakwoude – Groninger Combinatie 3 een verslag te maken. Gelukkig zijn er nog de ooggetuigenverslagen. Deze vertellen het volgende verhaal.Wietse de Jong: Na een afruilvariant van het Frans viel er onnodig een pion van mijn tegenstander helaas door pech in de stelling kreeg wit een beter paard dan mijn loper winst werd onmogelijk en er waren alleen verlieskansen vandaar mijn remiseaanbod bij een kleine zetherhaling; remise.

Henk Broersma: Mijn tegenstander was in de opening net wat nauwkeuriger dan ik. Hierdoor konden pionnen van zwart doorgeschoven worden op damevleugel. Ik moest iets forceren om spel te krijgen. Alleen hierdoor gingen 2 pionnen verloren en na gedwongen dameruil, stond zwart stukken beter en won.

Mathijs Visser: Mijn tegenstander speelde de bird-opening waarin ik besloot om een pion te offeren in ruil voor controle over de zwarte velden en een ontwikkelingsvoorsprong. Wit had een klein voordeel maar speelde niet zuiver, verloor grip op de stelling en zag zwart een klein positioneel voordeel verkrijgen. Plots viel de vlag voor wit 0-1.

Bart Lemstra: Ik kende de opening niet goed, mijn tegenstander wel en hij kwam dan ook iets beter uit de opening. In het middenspel speelde hij het niet goed waardoor ik de stelling gelijk kon trekken. Gezien de standen op de andere borden moest ik proberen winstkansen te houden. Ik nam wat risico en dit pakte eerst goed uit, maar helaas ging ik later toch in de fout en werd ik mat gezet.

Gerke Ros: Ik denk dat de opening in mijn voordeel uitviel maar daarna wist mijn tegenstander toch de partij weer naar zich toe te trekken. Ik kon nog net alle dreigingen pareren, en langzamerhand kwamen we in het eindspel terecht. Hier had ik een goed gevoel over totdat mijn tegenstander weer een verrassende zet deed, waardoor het lastig werd om de stelling goed te beoordelen wie er nu beter stond. Op een gegeven moment kon zwart middels zetherhaling gemakkelijk een remise binnenhalen, maar ik dacht dat hij op winst speelde. Op het moment dat hij een pion won, was het weer mijn beurt om aan te vallen. Na afruil van de laatste lichte stukken bleef er een eindspel over met beide een dame, waarbij wit een pion op promoveren had staan. Zwart was genoodzaakt schaak te houden. En natuurlijk had ik de mogelijkheid ook wel gezien om richting de vrijpion te gaan. Maar met nog een paar minuten op de klok en het feit dat het team reeds verloren had en dat ik plots zag dat in een bepaalde stelling die ik voor ogen had ik ook mat gezet kon worden, koos ik daarom voor zetherhaling.

Roel: Op 1.c4 van de witspeler probeerde ik eens 1..f5.Hij kwam met de d3, e4 opstelling tegen mijn Leningrader van het Hollands. Hij speelde sterk en kwam beter te staan. Pas op zet 44 kreeg ik gelijk spel waarna op zet 63 de vrede werd getekend.

De tegenstander van Sjoerd: Op bord twee bracht een eigen variant van de Grünfeld Govert niet per se waarop hij hoopte, maar de onduidelijkheden waren ook voor wit aanzienlijk. Toen wit het centrum opspeelde kwamen onherroepelijk tegenkansen tegen d5. Probleem was de vergeven c-lijn, waarover wit dreigend binnenkwam met een toren. Combinaties met gaten over en weer leverden een eindspel op waarin zwart grote winstkansen miste door eerst met zijn koning naar het centrum te lopen, en niet even zelf op e4 tussendoor te ruilen. Een cruciale misser, en het verschil tussen een gezond halfje, en een hele nette overwinning.

Sjoerd gaf in een later interview aan dat wit op de 25e zet met Db5 gemakkelijk had kunnen winnen. Jammer, maar helaas.

Gert Jan Rauw: Ik kwam in de Caro-Kann terecht maar kreeg toch een onvertrouwde stelling. Na lang stug verdedigen en met het geluk dat mijn tegenstander zijn kwaliteitsoffer en daarmee gewonnen stelling niet kon omzetten naar winst, kon ik in het eindspel het fort doorbreken voor de volle winst.

Zo ging Schaakwoude met 3-5 ten onder tegen Groninger Combinatie 3.

Schaakwoude 1

Groninger Combinatie 3

Rauw, G.J. (Gert Jan) 2112 Noordenbos, D. (Daan) 2084 z-w 1 – 0
Hoekstra, S. (Sjoerd) 1955 Pellikaan, G. (Govert) 2015 w-z ½ – ½
Lemstra, B. (Bart) 1987 Emerencia, R.H. (Reno) 1979 z-w 0 – 1
Ros, G. (Gerke) 1888 Clarenburg, E. (Ewout) 2010 w-z ½ – ½
Hazenberg, R. (Roel) 1930 Bosveld, H.E.P. (Henk) 1956 z-w ½ – ½
Visser, M. (Mathijs) 1881 Hamond van, A.H.M. (Fons) 1954 w-z 0 – 1
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1855 Kruit, M.J.W. (Mark) 1931 z-w ½ – ½
Broersma, H. (Henk) 1900 Boer de, R.E. (Robert) 1957 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1939 Gemiddelde Rating: 1986 3-5

Advertenties geblokkeerd