Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude in zwaar weer

Niets is er zo veranderlijk als het weer wordt vaak gezegd, maar zoiets geldt ook vaak voor het schaken, zeker voor het schaken op amateurniveau. Hoe vaak komt het niet voor dat een partij als verloren beschouwd wordt en dat het tij toch nog keert. Hoe vaak beslist een blunder niet plotsklaps de partij. Of soms een overwinning na een serie nederlagen weer een zonnetje in de lucht brengen. Aan de laatste wilde Schaakwoude zich vasthouden tegen Spassky’s, want de laatste overwinning dateerde alweer van november 2018.

Op 16 maart werd in een tjokvol Jannes van der Wal Denksportcentrum tegen Spassky’s gespeeld. Schaakwoude mocht plaats nemen in het instructielokaal, hier was het wachten op instructies van de jarige arbiter. Omstreeks één uur konden de partijen los.

Het duurde lange tijd voordat er wat tekening in de strijd kwam, het algemene beeld was echter iets nadelig voor Schaakwoude, wat tijdsdruk of iets mindere stellingen. Net na 4 uur werd de partij tussen Sjoerd en Jan Postma remise gegeven. Sjoerd probeerde gebruik te maken van zijn ruimtevoordeel op de damevleugel, hiervoor moest hij wel eert wat probleempjes oplossen, dit kostte veel tijd. Sjoerd leek een klein voordeeltje te hebben, maar gezien de tijdsdruk werd tot remise besloten. Gert Jan speelde met de witte stukken op bord 1 tegen Roelof Kroon. Hij kon een mooie stelling opbouwen, maar tijdens een stukkenruil, ruilde hij één keer te vaak, hierdoor verloor hij meteen de druk op de stelling. Zijn tegenstander Kroon kreeg de mogelijkheid om via de h-lijn binnen te dringen. Zo hingen er donkere wolken boven de stelling van Gert Jan, niet veel later kon hij dan ook opgeven.

Bart speelde op bord 3 tegen Henk van Putten. Al snel ontstonden er tactische verwikkelingen, hierin handelde Van Putten net iets handiger. Deze drong met zijn dame Bart zijn stelling in, Bart had hier onvoldoende antwoord op en verloor de partij. Evert Janse, met wit, was de tegenstander van Ronald, er kwam een rustige opening op het bord. Nadat beide spelers een remiseaanbod hadden geweigerd, miste wit nog een uitstekende kans. Ronald leek het betere van het spel te hebben, maar het bleef binnen de remisemarge. Inmiddels dus een 3-1 achterstand voor Schaakwoude.

Roel speelde met de zwarte stukken tegen Maurits Logtmeijer. Roel moest snel al zijn vermogen inzetten om een half open f-lijn van de tegenstander te verdedigen. Zijn paard speelde daar een sleutelrol in. Hij leek alles onder controle te krijgen, maar juist op de moment ging er één van zijn pionnen op de damevleugel van het bord. Daarna ging het van de regen in de drup. Op bord 8 speelde Wietse tegen Jan Kroon, broer van Roelof. Hij leek met zwarte alle openingsproblemen opgelost te hebben, maar op het moment dat hij door moest pakken liet hij dit achterwege. Wit kon zich hergroeperen en Wietse zijn koning kwam meer en meer onder druk. Toen de koning opgesloten werd, duurde het niet lang meer voordat hij deze om kon leggen. De nederlaag was inmiddels een feit, nog twee partijen om de score iets dragelijker te maken.

Onze Henk speelde tegen Henk Jansen, het was lang onduidelijk welke kant de wind op zou waaien in deze partij. Maar rond tijdnood wist hij een kwaliteit te veroveren. Na nog wat verder afruilen, was dit uiteindelijk voldoende voor de overwinning. Als laatste was Jan Sybren nog bezig tegen Peter Bodewes. Hij was in de opening gedwongen om een dubbelpion op de f-lijn toe te staan, daarbij kwam in het middenspel een dubbelpion op de c-lijn bij. Deze dubbelpionnen bleken in het eindspel erg kwetsbaar en toen de h-pion van de tegenstander de wind in de zeilen kreeg was het snel afgelopen. Zo kwam er een eindstand van 6-2 op het bord te staan.

Maar na regen komt zonneschijn…

Spassky’s

Schaakwoude

Kroon, R.C. (Roelof) 2131 Rauw, G.J. (Gert Jan) 2112 z-w 1 – 0
Janse, J.E. (Evert) 2045 Veen van der, R. (Ronald) 1984 w-z ½ – ½
Putten van, H.T. (Henk) 2037 Lemstra, B. (Bart) 1999 z-w 1 – 0
Logtmeijer, M.A. (Maurits) 1964 Hazenberg, R. (Roel) 1939 w-z 1 – 0
Postma, J. (Jan) 1974 Hoekstra, S. (Sjoerd) 1873 z-w ½ – ½
Bodewes, P.M. (Peter) 1851 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1862 w-z 1 – 0
Jansen, H. (Henk) 1757 Broersma, H. (Henk) 1861 z-w 0 – 1
Kroon, J.F. (Jan) 1824 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1865 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1948 Gemiddelde Rating: 1937 6-2

Advertenties geblokkeerd