Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 laat Hardenberg 2 ontsnappen

Damwâld. Zaterdag 15 december kreeg Schaakwoude 2, Hardenberg 2 op bezoek. Net voor de winterstop waren matchpunten voor het tweede meer dan welkom. Er wachten nog een aantal zware tegenstanders en dit was een team waar punten tegen gescoord konden worden.

Vlak voor 16 uur bracht Mathijs Visser het eerste punt binnen. Visser zette zijn tegenstander meteen onder druk en kon een pion winnen. Visser dacht eerst lang na over hoe hij de druk verder kon opvoeren. Hierna werd een aanval op de zwarte koning ingezet, waarna het karwei snel werd afgemaakt.

Lang kon Schaakwoude niet van de voorsprong genieten. Auke van der Zee speelde tegen jeugdtalent Marlinde Waardenburg en koos middels een pionnenstorm voor een aanval op de vijandelijke koning. Alhoewel dit van der Zee een aantal pionnen kostte, won het ook een stuk. Toen van der Zee later het stuk pardoes weer weggaf, gaf de pionnenovermacht van de tegenstandster de beslissing (1-1)

Fedde Verf blunderde ergens in het middenspel een paard weg. De tegenstander had nu een toren voor slechts één pion meer van Verf. Toch kon Verf de vijandelijke koning in de hoek jagen. Om niet mat te worden gezet, moest de tegenstander berusten in zettenherhaling en daarmee remise.

Een aantal borden van de thuisclub namen nu genoegen met remise, omdat de laatste twee borden gewonnen stonden. Voor Sven Broersma was dat echter toch lastiger dan gedacht. Ergens stond Broersma wel gewonnen, maar door een onnauwkeurigheid ontsnapte de tegenstander met remise (3,5-3,5)

Niemand twijfelde er echter aan dat Henk van der Heide, als laatste nog bezig, de overwinning voor zichzelf en voor het team zou binnenhalen. Twee pionnen van van der Heide dreigden de overkant te halen en de tegenstander kon daar niks tegen doen. Van der Heide liet zich echter verrassen door een stukoffer. Nu dreigden de pionnen van de tegenstander ook de overkant te halen, en van der Heide kon dat alleen voorkomen, door zijn eigen vrijpion in de steek te laten. Daarmee eindigde ook deze partij en de einduitslag in een gelijkspel (4-4)

De thuisclub bleef met een dubbel gevoel achter. Het was mooi dat er een matchpunt was gepakt maar er had vanmiddag beslist meer ingezeten.

Volledige uitslag:

Schaakwoude 2 Hardenberg 2
Ros , G. (Gerke) 1919 Lenthe van, G.W. (Gerwin) 1582 ½ – ½
Visser , M. (Mathijs) 1813 Klapwijk , L. (Leo) 1764 1 – 0
Heikamp , F. (Folmer) 1747 Waardenburg , F.H. (Feline) 1770 ½ – ½
Vroom , B. (Bauke) 1825 Waardenburg , L.A. (Lisanne) 1811 ½ – ½
Zee van der, A. (Auke) 1693 Waardenburg , M.D. (Marlinde) 1729 0 – 1
Heide van der, H. (Henk) 1721 Lenthe van, B.J. (Bernard) 1592 ½ – ½
Broersma , S. (Sven) 1682 Rachman , A. (Arif) 1656 ½ – ½
Verf , F. (Fedde) 1665 Spanjers , E. (Edgar) 1730 ½ – ½

Advertenties geblokkeerd