Naar de inhoud springen

KNSB-beker: Schaakwoude wint geflatteerd van TAL

We schrijven donderdag 14 oktober, het KNSB-bekerteam van Schaakwoude mag aantreden tegen TAL, dat wil zeggen de schaakclub Tjonger Aa Linde. In het leegstaande gebouw van de Kruisweg te Damwâld druppelen de schakers één voor één binnen. In de grote zaal worden de borden klaargelegd, de stukken opgezet en de klokken ingesteld. Als ook de mannen uit de omgeving van Heerenveen, Wolvega en Steenwijk aanwezig zijn start de voorzitter zijn welkomstpraatje. Er wordt geloot aan het eerste bord en daaruit blijkt dat Schaakwoude op de oneven borden zwart heeft. Hierna worden de klokken in werking gezet en komen de stukken in beweging.

De eerste uren valt op dat de spelers van TAL iets langer nadenken, maar dat zegt niets. Gert Jan neemt een grote voorsprong in tijd en lijkt langzaam maar zeker het heft in handen te krijgen. Bart heeft het geluk dat zijn tegenstander stukwinst mist, maar daarna ontstaat een mooi gevecht met de nodige addertjes onder het gras over en weer. Ronald staat enigszins gedrukt en Gerben heeft een pion voorsprong en een prachtige stelling.

Gert Jan zijn tegenstander Van Bavel begint een koningsaanval, het is even oppassen, maar hij kan alles keurig verdedigen. Zijn tegenstander komt in tijdnood en inmiddels zelf onder druk te staan. Dit alles wordt hem uiteindelijk te veel. Schaakwoude komt daarmee op 1-0, maar op de andere borden nadert de wederzijdse tijdnood en kan het nog vele kanten op.

Het lijkt erop dat er een mijnenveld ligt op het schaakbord van Bart en Auke van Urk. Elke zet kan iets tot ontploffing brengen. In de tijdnoodfase gaat Bart beter met zijn stelling om dan zijn tegenstander, hij bereikt een betere/gewonnen stelling op het moment dat zijn tegenstander door de vlag gaat. Een 2-0 voorsprong.

Ronald probeert met wat duw-en-trekwerk zijn stelling wat te bevrijden, tegenstander Klaas Abma geeft echter geen kick. Beide spelers gaan richting de tijdnood en de kansen wisselen over en weer. Op het moment dat Ronald het iets betere van het spel lijkt te hebben gaat zijn tegenstander plots door de vlag. Daarmee wordt het 3-0.

Gerben heeft van het begin af aan een lekkere stelling met een pion voorsprong tegen Tjeerd Siblesz. Hij opent de stelling echter niet en moet behoorlijk uitkijken. Richting de tijdnood benut hij de kansen niet en komt zelfs met een toren tegen een loper en een paard uit de strijd. In tijdnood speelt de tegenstander een verkeerde torenzet en verliest hiermee een loper, als Gerben hierna ook nog het paard weet te pennen is de 4-0 overwinning een feit.

In de volgende ronde is Emanuel Lasker de tegenstander. Hier de individuele uitslagen:

Rating
Rating
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2100 Bavel van, F. (Ferdi) 1955 1 – 0
Lemstra, B. (Bart) 1987 Urk van, A. (Auke) 1903 1 – 0
Veen van der, R. (Ronald) 2003 Abma, K. (Klaas) 1842 1 – 0
Heide van der, G. (Gerben) 1934 Siblesz, J.T. (Tjeerd) 1829 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2006 Gemiddelde Rating: 1882 4-0

Advertenties geblokkeerd