Naar de inhoud springen

Gerben van der Heide wint schaaktopper

Het seizoen is nog maar kort voor start en de huidige kampioen Gerben van der Heide is het beste uit de startblokken gekomen. Afgelopen donderdag deed hij uitermate goede zaken door met zwart, zijn op papier belangrijkste concurrent Gerke Ros te verslaan.
Beide spelers hadden voor deze partij nog geen punten gemorst.Gerke was na afloop tevreden over het niveau van de partij. Toch liet hij een aantal goede kansen liggen. Er ontstond een eindspel met ongelijke lopers waarbij de remisemarge normaal gesproken groot is. Door sterk spel van Gerben wist hij zijn pionnenmeerderheid ten gelde te brengen.
Ook Henk van der Heide liep vanavond tegen zijn eerste nederlaag aan. Henk werd door Wopke Brandsma in het defensief gedrukt en kreeg weinig ruimte. Toch oogde de open ruimte rond Wopke zijn koning nogal fragiel. Als Wopke een steekje liet vallen, dan kon hij zomaar mat gezet worden. Wopke speelde echter nauwkeurig en wist zo de winst binnen te halen.
Ook Jan Meijer kreeg veel ruimte tegen Mathijs Visser. Waar Wopke echter het ruimtevoordeel goed wist te benutten wist Mathijs de naar voren gerichte stelling van Jan Meijer langzaam maar zeker te ondermijnen. Uiteindelijk leverde dat de winst van Mathijs op.
Tussen Folmer Heikamp en Pieter van Kammen kwam een Siciliaan op het bord. Folmer verloor een stuk, maar kreeg daar wel een sterke aanval voor terug. De stelling was ongeveer in evenwicht en er werd tot remise besloten.
Michelle Wijers ging tegen Kees Appel vol in de aanval. Kees verloor een stuk en werd bijna matgezet, maar ondertussen werden de zorgen voor Michelle steeds groter. Kees dreigde met een pion te promoveren en nu moest Michelle toch eerst het stuk weer teruggeven. Er ontstond een onduidelijke stelling die uiteindelijk door Michelle gewonnen werd.
Bauke Vroom speelde tegen Wim de Vries. In de opening liet Wim een paar steekjes vallen waarna Bauke er bij de kippen bij was om de damevleugel onder vuur te nemen. Wim bleef taai verdedigen, toch kwam hij niet meer onder de druk uit. Een pion ging verloren en later nog één. Twee pionnen voorsprong was voor Bauke voldoende om simpel naar winst af te wikkelen.
Er werden nog meer partijen gespeeld maar daar heeft de schrijver van dit stuk niks van meegekregen.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd