Naar de inhoud springen

FSB: Schaakwoude II in de eerste klasse tegen Sneek I

door Jan Torensma

FSB: Schaakwoude II in de eerste klasse tegen Sneek I

Het team dat nu Schaakwoude II is, promoveerde vorig jaar als Schaakwoude III vanuit de tweede klasse en speelt nu in de eerste klasse. Voorwaar geen geringe opgave om hier te spelen als je kijkt naar de gemiddelde rating van de teams. Dinsdag 5 november werd vol goede moed de tocht naar Sneek aanvaard, alwaar rond kwart voor acht voor de tweede ronde de klokken ingedrukt werden. Dit keer geen tactische opstelling, maar gewoon een opstelling op ratingvolgorde.

Aan het vierde bord speelde Dylan met zwart tegen Erwin Denissen. Erwin verraste Dylan met een Bird-opening, maar Dylan liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Hij ontwikkelde rustig zijn stukken, evenals zijn tegenstander en voorlopig was er nog niets aan de hand. Totdat Erwin zich vergiste waarbij de dame de doos in kon. Hij gaf toen direct op.

Jaap mocht met wit op het derde bord aantreden tegen Dirk-Sieds Nolles. Hier kwam een opening met de Draakvariant van het Siciliaans op het bord. Jaap kwam vanuit de opening wat gedrukt te staan, maar probeerde zich zo goed mogelijk te verdedigen. Net toen hij de openingsproblemen opgelost leek te hebben, maakte hij een fout waardoor er een pion verloren ging. De tegenstander kon vervolgens afwikkelen naar een Dame-eindspel met twee pionnen meer. Jaap zag hier geen heil meer in en gaf zich gewonnen.

Christian speelde met zwart tegen Tjitze Schram. Tjitze speelde de opening niet helemaal correct, waardoor Christian het betere spel kreeg. Hij won op tactische wijze een pion, maar de loper die de pion had geslagen, kwam op de rand van het bord te staan. Wit sloot deze op, maar hierdoor werd de witte stelling een gatenkaas. Christian profiteerde hier direct van maar miste ergens een snellere winst. Ook in de slotstelling was er nog genoeg mogelijk om nog een poging te doen. De tijd was echter beperkt zodat Christian het remiseaanbod van zijn tegenstander aannam.

Op het eerste bord wachtte Jan de strijd met Selwin Keuning. Met wit kreeg hij een Nimzo-Indische verdediging tegen zich. In het begin ging de strijd redelijk gelijk op. Beide ontwikkelden hun stukken en zochten een opening in de stelling van de tegenstander. Hierbij had wit het centrum en een zwakke dubbelpion op de c-lijn. Er werden wat stukken geruild en op zeker moment bood zwart dameruil aan. Wit ging hierop in, waardoor zijn stelling minder werd door een slechtere pionnenstructuur. In het resterende dubbele toren-eindspel wist zwart langzaamaan zijn stelling te verbeteren wat uiteindelijk leidde tot pionwinst. Door opnieuw een verkeerde afruil verloor wit nog een pion, waarna hij de handdoek in de ring gooide.

Zo werd de einduitslag 2,5-1,5; een uitslag waar vooraf voor getekend werd, maar die achteraf met gemengde gevoelens bekeken werd.

Uitslag:

Sneek 1

1931

Schaakwoude 2

1690

1. Selwin Keuning

2190

Jan Torensma

1743

1

0

2. Tjitze Schram

1905

Christian Torensma

1722

½

½

3. Dirk-Sieds Nolles

1856

Jaap Miedema

1709

1

0

4. Erwin Denissen

1774

Dylan Torensma

1584

0

1

 

Advertenties geblokkeerd