Naar de inhoud springen

FSB: Franeker te sterk voor Schaakwoude 2

Afgelopen donderdag reisde een viertal van het Schaakwoude 2 FSB team af naar Franeker. In de afgelopen jaren heeft ons tweede een aantal memorabele wedstrijden tegen Franeker gespeeld, of beter gezegd tegen de F-Pion, want de fusieclub van Franeker en de Pion (Harlingen) bestaat niet meer. De Pion bestaat niet meer en Franeker is weer op zichzelf aangewezen.

We speelden in de ietwat rommelige bovenzaal van de De Bogt fen Guné. Een eeuwenoude studentenkroeg wat nog dateert van de tijd dat Franeker nog universiteitsstad was. Doordat we in de bovenzaal speelden was Auke thuis gebleven, maar we hadden met Nathalie een prima invaller gevonden.

Het zou wel eens tijd worden dat Schaakwoude 2 eens wat punten ging sprokkelen. Schaakwoude 2 speelt door de overgang naar de viertallen competitie in een loodzware poule, maar tegen Franeker zouden we op papier een redelijke kans moeten hebben.

Lange tijd zou deze wedstrijd dan ook gelijk op gaan. Op bord 1 speelde Wopke tegen Cees Banning. Wopke was niet geheel tevreden over zijn opening, maar wist toch een klein positoneel voordeel te verzekeren (een geisoleerde pion). Toch kreeg Banning voldoende compensatie en bezorgde het Wopke een achtergebleven pion die hij ook nog eens kon blokkeren. Daardoor ontstond een stelling die pot remise was. Het eerste halve punt was binnen.

Bauke wist ondertussen op bord 2 tegen Evert Woudstra een kansrijke aanval op de half open b-lijn te forceren. Omdat de witte koning van de tegenstander lang gerokkkeerd had zag Bauke matpotenties en ging zettenherhaling uit de weg. Toch zou hij daar spijt van krijgen toen de aanval uitliep op een doodspoor. Wit nam nu het initiatief over en de stukken van Bauke waren gebonden aan de zwarte koning omdat voortdurend een mat op de achterste lijn dreigde. Uiteindelijk wist Bauke geholpen door tijdsnood van de tegenstander toch een luchtgat voor de koning te forceren waardoor ook deze partij in remise eindigde.

Inmiddels was het ook 23 uur en niet veel later kwam Nathalie ook al beneden. Eerder in de partij op bord 3 tegen Willem Kuiper had Nathalie met de dame de pion op b7 gesnipt. Vaak is deze pion echter giftig doordat de tegenstander de Dame met lichtere stukken onder vuur kan nemen. Of het deze keer correct was weten we niet. Kuiper kon de Dame niet direct vangen, maar kreeg wel actief stukkenspel. In tijdnood mistte Nathalie een combinatie. Stukverlies en daarmee de partij.

Op bord 4 speelde Henk van der Heide met zwart tegen Theo Tops. Lang was de partij redelijk gelijk op gegaan, maar op het eind van de avond twijfelden weinig toeschouwers eraan dat Henk het punt binnen zou halen en een gelijkspel voor Schaakwoude uit het vuur zou slepen. Helaas liep het anders.

De tegenstander ging nog net niet door de tijd en stond bovendien op het punt een stuk te verliezen. Niks wees er op dat hij zich hier nog uit ging redden. Henk probeerde op de verkeerde manier het stuk te winnen, waardoor de tegenstander met de loper nog een tussenschaak kon geven. Dit tussenschaakje was wel vervelend, maar niet direct fataal. Erger was dat Henk helemaal niet zag dat hij schaak stond. Henk wou met zijn dame een stuk pakken. Doordat hij het stuk al had beetgepakt moest hij met de dame nu de schaak opheffen. Dit betekende dat hij de partij meteen kon opgeven.

Alweer moest Schaakwoude 2 met 0 matchpunten naar huis terugkeren. Erg jammer want er had beslist meer ingezeten. Hopelijk hebben we de volgende ronde meer geluk.

Klasse 1A; Ronde: 3; KNSB rating nov 2018

T Franeker

1756

Schaakwoude 2

1749

3

1

do 13 dec
1. Cees Banning

1838

Wopke Brandsma

1785

½

½

2. Evert Woudstra

1800

Bauke Vroom

1825

½

½

3. Willem Kuiper

1797

Nathalie Steringa

1664

1

0

4. Theo Tops

1588

Henk van der Heide

1721

1

0

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.

Advertenties geblokkeerd