Naar de inhoud springen

Evaluatie extern seizoen 2009 – 2010

Na de euforie van afgelopen zaterdag met de handhaving van ons vlaggenschip, zou je gemakshalve van een goed seizoen kunnen spreken.

De feiten; zoals Yge Visser altijd zegt, geven wel wat anders aan in de praktijk.

Met de promotie van het 1e en het 4e, was de veronderstelling dat het een zwaar seizoen zou worden en dat alle teams hun beste beentje voor moesten zetten om niet te degraderen.

Het 5e kon door het kampioenschap niet weer een klok winnen en werd dit seizoen aangevuld met de talenten Nathalie, Jacob en Janna.

Met 1 overwinning en 2 gelijke spelen, hebben ze naar behoren gespeeld en is er ervaring op gedaan om komend seizoen in een hoger team te spelen.

Het 4e had een net niet seizoen en heeft geluk gehad dat er nog 1 zwakker team meedeed, waar als enige van werd gewonnen.

Met 2x een nipte nederlaag van 3,5 – 4,5, waaronder een partij waar een speler een Dame voorstond en toch verloor en 1x met 7 spelers, is dit seizoen één om snel te vergeten.

Op papier lijkt het verschil tussen de 3e en 2e klasse niet zo groot, in de praktijk maken vaak de details toch het verschil tussen winst of verlies.

Het 3e had het spectaculairste seizoen, met op een gegeven moment een score van -1 en met de hoon van heel Friesland over zich heen, zat je daar liever niet in als speler.

Dat bleek ook, omdat 1 speler door de punten aftrek niet meer voor het 3e wou uitkomen en dat bracht de TC dikwijls in de problemen om spelers op de been te krijgen.

Wonder boven wonder was het moraal van het 3e niet aangetast door deze affaire en werd er een monsterscore behaald op DSC 2 van 7,5 – 0,5 met kans op handhaving.

Datzelfde DSC 2 won in de slotronde ook nog en dat betekende dat er thuis minimaal gelijk gespeeld diende te worden om niet te degraderen.

Hoe dat is afgelopen heeft u allemaal kunnen lezen en is het uiteindelijk zeer leerzaam geweest voor het 3e team; vooral het mentale aspect zat wel goed.

Het 2e had grootse plannen en wou dit seizoen meedoen voor de titel en had daar ook zeker de spelers voor.

Met 5 externe spelers voor het 1e zaten er voormalige 1e team spelers in het 2e en het begin was voortvarend.

Na 4 ronden stond het 2e gedeeld eerste en had alles in eigen hand thuis tegen het sterke Philidor 4.

Door de sneeuw en de ijsbaan die open was, moest er in het Irene gebouw gespeeld worden en dat gebeurde bovenin in een te krap zaaltje.

Gevolg een dikke nederlaag en geen kansen meer om kampioen te worden, door verlies daarna tegen Steenwijk.

Waarschijnlijk promoveert de nummer 2 van de eerste klasse ook, na handhaving van ons 1e team, maar met een 4e plek komt het 2e daar niet voor in aanmerking.

Ons vlaggenschip heeft alle verwachtingen waar gemaakt, maar ze hadden zich eerder veilig kunnen spelen volgens de berichten.

Met name thuis tegen het talenten team uit Groningen heeft men de punten laten liggen, waardoor handhaving moeilijk zou worden, zeker na het verlies uit tegen Groningen 3.

Des te opmerkelijker, dat door de overwinning van datzelfde talenten team op Groningen 3, het 1e zich op de valreep veilig heeft kunnen spelen door een ruime overwinning op Haren 2.

Wat is nu de conclusie van dit seizoen; eind goed al goed?

Onze voorzitter heeft een paar voorstellen die hij de leden wil voorleggen, om te kijken hoe we komend seizoen, niet weer zo moeizaam extern presteren.

Garanties zijn er uiteraard niet, maar verbeteringen zijn altijd welkom en alle leden mogen hun steentje daar toe bijdragen.

Langs deze weg feliciteer ik iedereen met de handhaving van alle teams en voor komend seizoen alvast veel succes!

 

p.s. het 5e speelt nog 1 ronde tegen de kampioen DTK 3.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd