Naar de inhoud springen

Emmeloord drie keer beter

De bekerwedstrijd Schaakwoude-Emmeloord was oorspronkelijk door de FSB gepland op vrijdag 5 april, maar dat is geen clubavond; alleen het eerste team speelt op vrijdag. Hierna kostte het de nodige moeite om een geschikte datum te vinden, maar uiteindelijk lukte dat toch en kon er op donderdag 18 april gespeeld worden.
In de normale FSB-competitie had Emmeloord zowel van het eerste als van het tweede gewonnen en dus kon in de derde Schaakwoude-Emmeloord ontmoeting een lastige avond verwacht worden.
Zelf kreeg ik het op bord drie in een Open Spanjaard erg lastig tegen Johan ten Apel. Toen zwart een positionele dreiging had gemist, kwam hij onder druk te staan. Even leek het of zwart gevaar kon stichten op de koningsvleugel, maar na een aantal nauwkeurige zetten was er van dreiging geen sprake meer en zat zwart weer opgescheept met het positionele nadeel. Helaas miste Henk de sterkste verdediging waardoor het snel bergafwaarts ging.(0-1)
Op bord twee speelde Gerke met wit tegen Frank Hoogenboom. Het werd een heel rustige opening waarbij beide partijen de kansen wat zaten af te wachten. Er werd geen noemenswaardige fout door de beide spelers gemaakt zodat de partij in evenwicht bleef tot in het eindspel. Wit zag geen plan om een verzwakking te brengen in de zwarte stelling. Om de gedachten van de tegenpartij te peilen werd een remiseaanbod gedaan. Het bleek dat ook de zwartspeler er geen brood meer in zag en hij nam het remiseaanbod aan.(½-1½)
Op bord vier kwam Wopke met wit goed uit de opening en won een belangrijke pion op c7. Tiemen probeerde in het vervolg complicaties te scheppen. Aanvankelijk reageerde wit voldoende adequaat, maar in het vervolg raakte hij toch het spoor bijster. Zwart kreeg na enkele goede zetten zowaar de kans om wit met zijn Dame schaak te zetten en dreigde wit zelfs mat te zetten. Dit leverde zwart uiteindelijk de Dame op en de partij. (½-2½)
Wietse “the wizard” ging in een Franse verdediging vrij snel de fout in en liet een gevaarlijk paard binnendringen in de zwarte stelling; de rokade ging verloren en zwart kon slecht zeer moeizaam ontwikkelen. Een lange periode van zo taai mogelijk verdedigen was noodzaak. Pas laat in het middenspel wist zwart zich enigszins te ontworstelen en toverde zowaar nog actief spel op het bord. Verrassend genoeg vluchtte Rob met de koning naar voren en er ging een complete dame verloren.(1½-2½)
Uiteindelijk wel een beetje jammer dat Wopke zijn partij niet wist te winnen, maar wij hadden over geluk niet te klagen op bord één en dus is 1½-2½ een terechte uitslag.

SCHAAKWOUDE 1866 – EMMELOORD 1908 1½ – 2½
1. Wietse de Jong 1996 – Rob Kamminga 1983 1 – 0
2. Gerke Ros 1848 – Frank Hoogenboom 1921 ½ – ½
3. Henk van der Heide 1795 – Johan ten Napel 1876 0 – 1
4. Wopke Brandsma 1824 – Tiemen de Jong 1851 0 – 1

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd