Naar de inhoud springen

Eerste stap naar handhaving

door Henk van der Heide

Op donderdag 13 oktober speelde het tweede team haar eerste wedstrijd voor de FSB-competitie tegen Sneek 3. Helaas konden we deze thuiswedstrijd niet beschikken over de sterkste opstelling omdat Sipke en Jos verhinderd waren, maar gelukkig hadden we goede invallers: Catrines en Mathijs. Na het welkomstwoord van onze voorzitter werden de klokken ingedrukt en begon de strijd.
Schaakwoude kreeg al snel een flinke tegenvaller te verwerken. Evert speelde met wit zijn paard op zet 10 naar a4 waar het niet goed stond. Enkele zetten later blunderde hij een paard weg en kon hij tegenstander Ger feliciteren. (0-1)
Gelukkig werd de stand al snel gelijk getrokken door Henk van der Heide. Henk kreeg een rustige Italiaan op het bord waarin weinig aan de hand was. In het begin van het middenspel rocheerde hij lang om wat leven in de brouwerij te brengen. Tegenstander Dirk reageerde niet adequaat en kwam in de problemen. Toen wit een stuk verloor was het snel uit. (1-1)
Op bord zes speelde Henk Broersma tegen Sybe Smid. Er werden veel pionnen naar voren geschoven en zo ontstond een positionele strijd. Het lukte Henk om een pion te winnen, maar hij zag geen winstplan en zo werd met heel veel stukken op het bord tot remise besloten. (1½-1½)
Op bord vier speelden Sake Jan en Wopke een ongebruikelijke opening. Sake ruilde zijn paard voor een loper waardoor hij het sterke loperpaar kreeg. De met zwart spelende Wopke creëerde wat lastige dreigingen waardoor wit het loperpaar kwijt raakte, maar de ruil bracht geen verlichting. De druk werd verder opgevoerd door Wopke waardoor de witte koning in het nauw kwam. Met een fraaie combinatie werd wit mat gezet.(2½-1½)
Voorzichtig  begon zich nu een overwinning af te tekenen. Jan, Gerke, Catrines en Mathijs stonden er allemaal goed voor.
Op bord 8 speelde Mathijs met wit tegen Huib. Lang ging het gelijk op. Ook toen Huib een pion achter raakte bleef hij zich taai verzetten. Mathijs kon geen winstweg vinden en zo werd tot remise besloten.(3-2)
Dirk en Catrines openden met een Damegambiet. Door wat lichte stukken af te ruilen creëerde Catrines een geïsoleerde centrumpion bij zijn tegenstander. Deze pion werd door Catrines pas in het eindspel veroverd. Vervolgens deed Dirk een verkeerde damezet waardoor Catrines nog meer pionnen won. Toen Dirk vijf pionnen achter stond vond hij het welletjes en gaf op.(4-2)
Op bord vier speelde Gerke een aanvallende partij tegen Wietze door met zijn koningspionnen op te trekken naar de zwarte koning. Deze koning stond in het eindspel zo ingesloten dat hij moeilijk uit een “mat achter de paaltjes dreiging” kon geraken. Deze dreiging moest er voor zorgen dat wit ongestoord een 2e pion kon veroveren, waarna dameruil af te dwingen was door bijvoorbeeld met de vrijpion op te trekken. Dit mooie plan vereiste secuur spel, maar helaas had Gerke de scherpte niet en liet de zwarte koning ontsnappen uit zijn benarde positie, waarna hijzelf geen andere keus had dan remise maken door eeuwig schaak.(4½ – ½2)
Op bord één speelde Jan een prachtige Konings-Indische partij tegen Wietse Wiermsa. Beide spelers probeerden een koningsaanval op te zetten door het opspelen van een aantal pionnen. Jan kwam het eerst en wist met enkele listige zetten een prima stelling te bereiken. Met een paardoffer kreeg hij twee verbonden vrijpionnen die wit grote problemen bezorgden. Helaas vond zwart niet het juiste plan om het af te maken en verloor Jan ook nog door tijdsoverschrijding. (4½-3½)
Met deze kleine maar terechte overwinning heeft het tweede een eerste stap gezet naar handhaving in de eerste klasse. Wie de spelerslijst bestudeert van het tweede zal de vorige zin misschien te bescheiden van ambitie vinden. Maar, het is nou eenmaal zo dat we vermoedelijk maar héél weinig in onze sterkste opstelling zullen spelen. Bovendien zitten er diverse spelers in ons team die alleen maar voor de bond spelen en daardoor misschien wel te weinig routine hebben om optimaal te presteren in de topduels. Eigenlijk zag je dat al een beetje in deze wedstrijd; we hebben gewonnen, maar niet optimaal gepresteerd. In elk geval beschouw ik ons team niet als favoriet, maar we zullen zien hoe het loopt. “De bal is rond!”
 
 

 

Schaakwoude 2      1778    – Sneek 3                    1560     4½ – 3½

1.Jan Eelkema            1871    – Wytse Wiersma           1823        0 – 1   
2.Evert Drijver            1928    – Ger de Boer                1869        0 – 1   
3.Wopke Brandsma    1812    – Sake Jan Velthuis        1631        1 – 0   
4.Gerke Ros               1863    – Wietze van der Zee      1639       ½ – ½  
5.Henk van der Heide  1720    – Dirk Schild                  1498        1 – 0   
6.Henk Broersma        1803    – Sybe Smid                  1539       ½ – ½  
7.Catrines Veenstra     1614    – Dirk Meijer                  1320        1 – 0   
8.Mathijs Visser          1609    – Huib van der Zweep     1159       ½ – ½  

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd