Naar de inhoud springen

Dresdner Schachfestival 2019

Dit jaar nam er een zestal leden van Schaakwoude deel aan het Dresdner Schachfestival 2019. Catrines, Wietse en Gerben vertrokken op dinsdag via enkele dagen Bamberg naar Dresden. Evert, Jan Sybren en Ronald reden vrijdag linea recta naar de Saksische hoofdstad.

Op zaterdag volgde ronde 1. Catrines kon het in de C-groep lang bolwerken tegen een van de rating favorieten, maar na het moeten inleveren van een toren was het over en uit. In de B-groep startte Evert met een remise, hij zag geen mogelijkheid om verder te komen. Gerben moest tegen een Duits talentje, maar wist deze keurig te verslaan. Ook Jan Sybren en Wietse wisten hun partij in winst om te zetten. Ronald, uitkomend in de A-groep, leek een redelijke stelling te hebben, maar toen de tegenstander met de dame binnen kwam, was hij gedwongen een toren te offeren, maar dit leverde niets meer op dan een nul.

Op zondagmiddag werd eerst een bezoek aan de Frauenkirche gebracht. Daarna stond zowel ronde 2 als een wielrenevenement in het centrum op het programma, dit laatste zorgde voor heikele perikelen in verband met het tijdig bereiken van de speelzaal. Net voor het verstrijken van de tijdsoverschrijding stormden de Schaakwoudenaren de speelzaal binnen. Catrines was als eerste klaar, hij kreeg al snel een aanval over zich heen en wist hier geen correct antwoord op te bedenken. Evert speelde wederom remise, nadat hij in de opening een zet had omgedraaid. Wietse wist vanuit een verloren stelling plotseling een paard te veroveren en zo te winnen. Jan Sybren versloeg een jonge dame. Gerben ging op de koningsvleugel in de aanval, hij gaf twee stukken voor een toren en twee pionnen, verkreeg daardoor druk op f7. In het eindspel kon hij afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Ronald had de langste partij van de dag, mede gezien het feit dat er in de A-groep geen remise aangeboden mag worden voor de 40e zet. Beide spelers konden de verdedigende stellingen niet verlaten zonder veel risico te nemen. Remise was dan ook een logisch gevolg.

In de derde ronde stond het duel Wietse – Jan Sybren op het programma, na 17 zetten werd in een gelijkwaardige stelling tot remise besloten. De jarige Catrines speelde tegen Lorena Peglau, één van de kinderen van een grote schaakfamilie. Hij kreeg het initiatief en won de dame en de partij. Gerben bereikte een gelijke stelling met de zwarte stukken en niet veel later was remise het geval. Ronald gaf in de opening al snel een pion weg, maar pas na enkele uren strijden gaf hij op.

In ronde 4 verloor Ronald met de zwarte stukken. Jan Sybren en Gerben behaalden aan de topborden in de B-groep remise. Wietse verloor aan bord 3 en Evert kwam niet verder dan remise. Catrines versloeg mama Peglau en nam zo afstand van de onderste regionen.

Catrines zette deze vorm goed door en wist in ronde 5 weer een zege te boeken. Gerben kwam wederom niet verder dan remise. Wietse boekte een snelle overwinning. Evert had een mooie stelling opgebouwd, maar wist deze met één verkeerde zet om zeep te helpen. Ronald behandelde de opening totaal verkeerd en verloor kansloos. Jan Sybren speelde een hele lange partij, waarin hij net geen remise kon houden.

In ronde 6 boekte Ronald zijn eerste overwinning, vanuit een mindere stelling wist hij met een truc zijn tegenstander een toren afhandig te maken. Catrines miste de kans om aansluiting te vinden bij de top. Hij liet zijn tegenstander wegkomen met remise. Gerben en Jan Sybren deden met een overwinning goede zaken voor het klassement. Wietse zakte met een nederlaag wat weg. Evert offerde een stuk, verkreeg compensatie, maar toen hij een stuk wegblunderde kon hij meteen opgeven.

In ronde 7 speelde Gerben een mooie remisepartij in de top van het klassement. Jan Sybren mocht het tegen een Peglau-telg opnemen, deze werd in een mooie partij verslagen. Wietse verloor voor de tweede maal op rij. Evert kwam goed weg met remise. Catrines verloor ditmaal van een Peglau. Ronald verkreeg openingsvoordeel, maar hij kon dit niet uitbuiten. Hij leek aan de verliezende hand, maar hij profiteerde handig van de tijdnood van de tegenstander.

Ronde 8 was de Nederlandse ronde. Gerben en Jan Sybren speelden een korte remise tegen elkaar. Ronald mocht tegen Nederlander Guenther Ballon, maar deze kwam zonder kennisgeving niet opdagen. Evert wist tegen Nederlander Jo Steinschuld een totaal verloren stelling toch nog om te zetten in winst. Wietse en Catrines wisten ook beide te winnen. Daarmee werd deze dag de maximale score (5 uit 6) bereikt.

Op zondagochtend moest de laatste ronde de beslissingen brengen. Catrines kon het niet bolwerken en verloor. Evert offerde een stuk tegen drie pionnen. Deze pionnen brachten de beslissing. Wietse speelde remise tegen zijn nog ongeslagen opponent. Gerben en Jan Sybren konden bij winst het podium nog halen, beide kwamen helaas niet verder dan remise. Ronald was als allerlaatste in de zaal nog aan het spelen. Na 5,5 uren spelen wist hij de aanwezige remisehaven helaas niet te bereiken.

Hierna was het wachten op de prijsuitreiking. In de A-groep scoorde Ronald 3,5 uit 9. Gerben behaalde de 6e prijs met 6 punten, Jan Sybren had eveneens 6 punten, maar door minder weerstandspunten pakte hij de 8e prijs. Wietse viel met 5 punten buiten de prijzen. Evert scoorde uiteindelijk 4 punten in de B-groep. Catrines kwam tot 4,5 punt in de C-groep.

Ook via https://www.schachfestival.de/open-2019/ausschreibung.html zijn de verrichtingen te volgen.

Advertenties geblokkeerd