Naar de inhoud springen

FK 2019: Diverse verrassingen in ronde twee van het Fries kampioenschap

Uiteraard ligt de strijd om de Haije Kramerbokaal in dit stadium nog open, maar er zijn kanshebbers welke na deze ronde een beter uitgangspunt hebben dan andere. Topfavoriet in de A-groep, Migchiel de Jong had het lastig tegen de goed spelende Sjoerd Hoekstra uit Garyp. Het spelbeeld was redelijk lang gelijk, tot in het eindspel de techniek van de Jong zich deed gelden.
Erik Sparenberg kwam ook op 2 uit 2 na een vrij overtuigend ogende overwinning op Fokke Jonkman. Jeroen Weggen liet tot zijn eigen teleurstelling een kans liggen tegen Fide Meester Maarten Etmans, en was vervolgens gedwongen om de vrede te tekenen. Amir Nicolai uit Dokkum dacht de meervoudig oud-Fries Kampioen 60+ tactisch te verrassen met een combinatie, maar het bleek Stavast te zijn die door een stille zet Nicolai verraste en de partij naar zich toe trok. Hiermee voegt Dick Stavast zich bij het selecte groepje met 2 uit 2.

Verrassende uitslagen betroffen de overwinning van Gerard Baars op Dolf Wissmann. Baars zag dat de positie van de zwarte koning hem toestond zomaar een stuk te slaan. Terugslaan zou namelijk resulteren in een dubbele aanval, zo niet erger.. Ook verrassend was de overwinning van Gerben van der Heide op Jaap Bleekveld. Bleekveld stond na het middenspel gewonnen maar gaf het in de slotfase uit handen.

De grootste verrassingen van de avond vielen in de B-groep te noteren. Zowel Bauke Vroom als Michiel Takkebos verloren hun partij van hun zwakker geachte tegenstanders. Hierdoor leiden Bert Hassing en Johan Cnossen nu de B-groep met 2 uit 2. Johan Cnossen wist in het middenspel een paard te winnen. Hij speelde vervolgens de partij netjes uit. De partij van Bert en Michiel ging lange tijd gelijk op. Beide partijen straalden dreiging uit. Hassing wist uiteindelijk de dreigingen van Takkebos op de koningszijde te kiepen, door tussenkomst van zijn loper. Dit bleek andersom niet mogelijk waardoor Takkebos een pion van zijn tegenstander de overkant zag halen.
In de B-groep vielen verder alleen reguliere overwinningen te noteren, met uitzondering van de overwinning van de Jacob Moraal op Pieter van Kammen. Moraal speelde vol op de koningsaanval, durfde materiaal te offeren en zag zijn tegenstander opgeven toen hij op mooie wijze mat kon zetten.

Advertenties geblokkeerd