Naar de inhoud springen

FK 2019: De spanning blijft

A-Groep
Na ronde 6 ligt de strijd om de prijzen nog open, er waren diverse enigszins verrassende uitslagen:Jeroen Weggen – Migchiel de Jong
Jeroen kwam op een pion achterstand een eindspel met 2 lopers vs 2 lopers binnen. Hij verloor nog een pion, maar kreeg hier dusdanig veel activiteit voor terug, dat er geen opties meer voor Migchiel waren om verder te komen. Remise

Amir Nicolai – Erik Sparenberg
Door de remise van de koploper Migchiel de Jong was het Erik Sparenberg mogelijk om op gelijke hoogte te komen, zou hij winnen van Amir Nicolai. Dit lukte uiteindelijk, door in het middenspel tactisch net wat handiger te manoeuvreren dan zijn tegenstander.

Sjoerd Hoekstra – Rein de Boer
Rein had heel lang het betere van het spel, had ook moeten winnen in het lastige toreneindspel, maar miste de kans. Hierdoor kon Sjoerd de partij remise houden.

Fokke Jonkman – Dick Stavast
Beide heren, maakten er een mooie partij van. Dick wist uiteindelijk een pion te bemachtigen, maar de materiële verhoudingen waren dusdanig dat verdere ruilen in het grote materieel remise zouden betekenen. Hier bleek uiteindelijk dan ook geen ontkomen aan.

Willem Kuiper – Dolf Wissmann
Willem wist met zeer aanvallend spel , Dolf tegen de muur te zetten. Met behulp van een vrijpion in het centrum wist Willem de zwarte stelling open te splijten, en een winnende aanval op te zetten.

Jan Lootsma – Jaap Bleekveld
Jaap wist tegen Jan voordeel te verkrijgen door zijn damevleugelaanval eerder te starten dan Jan zijn koningsvleugelaanval. Hij won twee pionnen. Door zijn vrije randpion te geven kreeg hij de mogelijkheid om een toren de witte koningsstelling in te manoeuvreren. Vervolgens werd er mooi mat gevoerd op de koningsvleugel.

Siegbert de Jong – Maarten Etmans
Siegbert en Maarten gingen een hele poos gelijk op tot Siegbert door een penning een pion won. Er volgden diverse complicaties maar Siegbert wist uiteindelijk een stelling te creëren waarin zijn vrijpion eerder kon promoveren.

Wouter van de Griendt – Mathijs Visser
In een Siciliaan gaf Wouter tijdens zijn koningsaanval een paard voor een aanval op de zwarte koning. Mathijs wist deze aanval echter af te slaan en won de partij.

In de A-groep is Migchiel zijn voorsprong op zijn naaste belager Erik Sparenberg kwijt. Jeroen Weggen volgt op een half punt en Rein de Boer op een heel punt.

B-Groep
Pieter Postma wist al snel een stuk te winnen van koploper Oktay Sari, doordat deze een penning over het hoofd zag.

Sven Broersma zag kans om in het middenspel tegen Michiel Takkebos ruimte te pakken in het centrum. Toen Michiel even later een pion en een kwaliteit weggaf, kon Sven de partij naar zich toe trekken.

Johan Cnossen verloor in het middenspel enkele pionnen op de damevleugel aan Christian Torensma. Langzaamaan bouwde deze de voorsprong uit tot winst.

Alle Vlasma wist op mooie wijze te profiteren van het feit dat de stukken van Jan op de andere kant van het bord stonden. Hij ruilde een verdedigend stuk en zette de winnende mataanval in.

Bauke Vroom viel in een iets betere stelling ten prooi aan schaakblindheid, hierdoor kon Pieter van Kammen en punt bijschrijven.

Bert Hassing zette zijn goede toernooi door tegen Tagi Nadjafov door een eindspel met pion meer en loper tegen paard om te zetten in winst.

Menno Veenstra stond onder druk van Dylan Torensma, maar kon de partij remise houden als hij de loper op de diagonaal a5-e1 zou houden, dit deed hij in tijdnood niet en Dylan zijn koning wandelde de witte stelling binnen.

René Wijnstra en Auke van der Zee maakten er een attractieve partij van. Van der Zee leek gevaarlijk op de koningszijde, maar Wijnstra deed enkele goede verdedigingszetten, waardoor beide heren konden leven met remise.

Mevrouw Hiemstra verliest de dame in het middenspel aan Jacob Moraal, waar Moraal vervolgens de partij scherp voortzet en uiteindelijk wint door zijn dame te offeren en stikmat te geven.

De stand in de B-groep, Christian Torensma gaat samen met Pieter Postma en Sven Broersma aan kop gevolgd op een half punt door Alle Vlasma en Oktay Sari.

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.

Advertenties geblokkeerd