Naar de inhoud springen

Belangrijke overwinning voor Schaakwoude

In de 7e ronde van de KNSB competitie heeft Schaakwoude een belangrijke overwinning geboekt op Zeist. Het werd 6-2, waar op basis van het ratingverschil tussen de teams een kleine 4,5-3,5 overwinning verwacht mocht worden.

Een aantal Zeist spelers waren met het openbaar vervoer gekomen en moesten daardoor al vroeg uit de veren. Ze waren ruim op tijd in Damwoude aangekomen en konden nog rustig een kopje koffie drinken voordat de strijd zou losbarsten. De auto die nog onderweg was vanuit Zeist liet iets langer op zich wachten, maar was uiteindelijk ook mooi op tijd. Na een welkomstwoord van Jan van der Veen werden iets na 12 uur de klokken gestart.

Aan de hoogste 3 borden werd werd geen risico genomen. Jan Sybren speelde op bord 3 met zwart tegen Gerard Hamers. De Zeister speelde een Engelse opening waartegen Jan Sybren een voor hem bekende positie innam. Door een kleine tactische wending kreeg zwart enkele open lijnen, maar wit blokkeerde alles zorgvuldig. Jan Sybren kreeg al snel een remiseaanbod en na lang twijfelen werd dit aanbod aangenomen.

Bijna tegelijkertijd had ook Anno aan bord een remiseaanbod gekregen van tegenstander Rene Buisman. Anno had wat druk op de koningsvleugel, maar hij vond het lastig een goed plan te bedenken. Bovendien had hij een loper die buitenspel stond.  Ook op bord 2 werd daarom het punt gedeeld.

Een dik half uur later kwam Ronald naar me toe en hij vertelde dat ook zijn tegenstander een puntendeling voorgesteld had. In de opening had zijn tegenstander veel tijd verbruikt. De stelling bleef in evenwicht, dus er was voor Ronald niet veel aan de hand. Helaas koos hij het verkeerde plan waarna zijn tegenstander in iets betere stelling een remiseaanbod te doen. Ronald besloot dat het verstandig was om dit aanbod aan te nemen.

Dat er niet verloren wordt aan de hoogste borden is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Maar ik zag nog niet echt een Schaakwoude speler die voor ons een vol punt kon binnenhalen. Gelukkig veranderde dit erg snel. Een kleine 30 minuten nadat de partij van Ronald afgelopen was mocht Willem namelijk een punt noteren. Willem speelde als invaller in plaats van Roel Hazenberg, die op vakantie was. Na de opening kon hij zijn tegenstander opzadelen met een geisoleerde pion. Na lang manoeuvreren kon deze pion geblokkeerd worden met een wit paard. Zwart verbruikte veel tijd en langzaam maar zeker kon Willem hem steeds meer in de verdediging dringen. Toen zwart bijna geen zetten meer had kon Willem met een combinatie 2 torens en een stuk winnen voor zijn dame. De tegenstander uit Zeist besloot hierop direct op te geven.

Vlak daarna haalde Evert nog een half punt binnen. Hij speelde met wit een rustige opening waarin zwart wat beter kwam te staan. De zwartspeler kon een pion winnen in een afwikkeling maar besloot dit niet te doen. De tegenstander uit Zeist ging plotseling passief spelen en de partij werd er niet leuker op. Evert kwam een fractie beter te staan, maar nadat Willem gewonnen gehad bood Evert remise aan. Dit aanbod werd aangenomen.

Inmiddels was de situatie op de 3 overgebleven borden veel beter geworden. Sipke de Hoop zorgde voor een punt door in een lastige partij Erik Olof te verslaan. In het middenspel won Sipke 2 stukken tegen een toren. In het eindspel liet hij dit voordeel niet meer glippen.

Zelf speelde ik op bord 7 met zwart tegen Wijnand Engelkes. Na een gelijkopgaande opening kreeg ik spel op de damevleugel. Wit was te langzaam met zijn koningsaanval en hij moest verdedigen op de andere flank. Met nog 30 minuten op de klok zag ik een combinatie die me een pion moest opleveren. Er waren veel zijvarianten waarvan ik er eentje mistte. Even dacht ik daardoor weer te verliezen, maar er was gelukkig nog een uitweg die met materieel voordeel opleverde. Een paar zetten later kon mijn vrijpion niet meer gestopt worden en moest de witspeler de strijd staken. Dit was het beslissende punt, want de tussenstand was nu 5-2.

Als laatste was Wietse nu nog bezig. In een scherpe opening kwam Wietse met zwart al snel in de verdrukking. Pas in het middenspel wist hij zich een beetje te bevrijden. Wietse won een kwaliteit en kon wat stukken afruilen. Het eindspel leek makkelijk te winnen, maar in de analyse bleek de witspeler een aantal verrassende remise varianten te hebben. Wietse liet zich gelukkig niet van de wijs brengen en hij haalde bekwaam het punt binnen.

Dit betekende een 6-2 overwinning en 2 heel erg belangrijke matchpunten in de strijd tegen degradatie. We hebben nu alles in eigen hand, want winst tegen concurrent Groningen 3 in de volgende ronde is voldoende voor lijfsbehoud. Ook een gelijkspel is voor ons niet ongunstig en zelfs een verlies is nog niet meteen beslissend.

  Schaakwoude Zeist 6-2
1. Ronald van der Veen Arjen van Amerongen ½-½
2. Anno Steenberg Rene Buisman ½-½
3. Jan Sybren Zagema Gerard Hamers ½-½
4. Sipke de Hoop Erik Olof 1-0
5. Wietse de Jong Roel Zuidema 1-0
6. Evert Drijver Hans Kuiken ½-½
7. Bart Lemstra Wijnand Engelkes 1-0
8. Willem Woudstra Erik Bernsen 1-0
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd