Naar de inhoud springen

Bekerteam ten onder tegen Jurjen Tolsma

Bekerteam ten onder tegen Jurjen Tolsma

Afgelopen donderdag moest ons bekerteam voor de FSB aantreden tegen Jurjen Tolsma in Stiens. Teamcaptain Gerke Ros wou de jeugd de kans geven. Een aantal afzeggingen zorgden er echter voor dat er een meer uitgebalanceerd team richting Stiens vertrok.

Wij kwamen aan in de Eetcafé de Smalle Brug. Het schijnt dat de plaatselijke schaakclub daar weg moet en nee, we vonden het niet erg dat het de laatste keer was dat we daar moesten spelen. De bovenzaal waarin we me moesten spelen is bepaald geen pretje. Toegegeven er was genoeg ruimte en er was genoeg licht. Er vlogen echter ook motten rond. De schimmel zat aan de wanden en de ruimte deed ook dienst als rommelhok. De schoonmaakster was duidelijk al een tijd niet langs geweest…

Het is niet de eerste keer dat we het bekerteam van Jurjen Tolsma troffen. Afgelopen jaren moesten we daar al vaker naar toe. Op basis van resultaten uit het verleden waren we favoriet. Toch kon de thuisclub een uitstekend viertal in de strijd gooien.

Het begon echter voorspoedig. Gerke had op bord 1 wit geloot en trof Piet Hoogland als opponent. De Stienser offerde een pion in de opening maar kreeg daarvoor nauwelijks compensatie. In een poging om ijzer met handen te breken ging het mis. Gerke kon zo de tegenstander simpel mat zetten.

Vooralsnog zag het er nog niet naar uit dat we een lastige avond zouden krijgen. Ook Bauke kwam op bord 4 met de Benko goed uit de opening. Voor de geofferde pion kreeg Bauke voldoende initiatief en toen de pion werd teruggewonnen leek de tijd van oogsten nabij. In een poging de winst te forceren ging het echter mis. Opeens stonden alle stukken verkeerd en hier wist tegenstander Toni Garcia wel raad mee. De stand was weer in evenwicht.

Folmer Heikamp is de man in vorm. Op papier zou tegenstander Yme Brinksma op bord 3 het volgende slachtoffer moeten zijn. Toch lukte het Folmer niet echt om voordeel te krijgen. Folmer kreeg een remiseaanbod en sloeg die noodgedwongen af omdat Evert reeds slecht stond.

Evert had op bord 2 te kampen openingsproblemen tegen Andrew Weltevreden. Die waren reeds opgelost. Langzaam leek Evert de overhand te krijgen. Eén slechte zet veranderde echter alles. Niet alleen een pion ging verloren, de hele stelling werd onhoudbaar. Evert kon niks anders doen dan opgeven. Folmer moest nu doorspelen wou Schaakwoude nog een ronde verder komen.

Sommige spelers hebben aan een klein voordeeltje genoeg. Folmer had ook een klein voordeeltje. De tegenstander had een geïsoleerde pion hier mocht Folmer in het eindspel op gaan spelen. De situatie werd er echter niet rooskleuriger op toen de zware stukken in het doosje verdwenen. Folmer probeerde het nog maar kwam er niet meer doorheen. De Stienser had ook uitstekend verdedigend werk geleverd.

Schaakwoude kwam een half puntje te kort en zo kwam aan het bekeravontuur een vroegtijdig einde.

 

Je kunt geen reactie plaatsen, maar trackbacks en pingbacks zijn beschikbaar.

Advertenties geblokkeerd