Naar de inhoud springen

Bekeravontuur duurt slechts 1 ronde

Ook dit jaar speelt Schaakwoude mee in de KNSB bekercompetitie. In de eerste ronde moesten we het opnemen tegen het sterke Haren. De wedstrijd werd gespeeld op donderdag 21 oktober in Damwoude.

Bij aankomst in Damwoude bleek dat Haren net als Schaakwoude niet met het sterkst mogelijke viertal zou spelen. Voor Schaakwoude speelden Wietse, Jan Sybren, Gerben en Bart. Voor Gerben betekende dit zijn debuut in Schaakwoude 1. Hij doet het goed in de interne competitie en daarom werd hij gevraagd als invaller. Aan bord vier speelde hij tegen Bart Romijn, een invaller van Haren. In deze partij kwam er een opening op het bord die Gerben niet zo goed bleek te kennen. De variant die op het bord kwam was voor zwartspeler Romijn wel bekend, omdat hij dezelfde variant speelt als hij wit heeft. De stelling van Gerben kwam helemaal open te liggen en de zwarte dame kon veel materiaal buitmaken. De stelling van Gerben was een gatenkaas en hij besloot het voor gezien te houden.

Naar eigen zeggen kwam Wietse tegen Wiebe Wielenga slecht uit de opening. Hij stond de hele partij wat gedrukt en kreeg geen tegenkansen. Na elven moet ook Wietse de strijd staken en stonden we met 0-2 achter.

We kwamen wat gelukkig op 1-2. Ik (Bart) speelde met zwart tegen Erwin Heijnen. Ik kwam slecht uit de opening en stond na twintig zetten totaal verloren. Ik besloot toch nog wat te proberen en mijn tegenstander begon opeens slechte zetten te doen. In tijdnood verloor hij zijn dame en zo haalde ik het punt binnen.

Inmiddels had Jan Sybren een prima eindspel op het bord gekregen. Hij had twee pionnen meer in een dubbel toren eindspel. Er ontstond wat commotie omdat Jan Sybren niet meer noteerde (hij had minder dan vijf minuten op de klok) terwijl dit volgens een Haren speler nog wel verplicht was. Mede hierdoor verloor Jan Sybren zijn concentratie en plotseling gaf hij zijn twee pluspionnen weg. Dit eindspel was niet meer te winnen en het punt werd gedeeld.

De eindstand werd hierdoor 1,5 – 2,5 en we waren dus uigeschakeld.

Schaakwoude – Haren 1,5 – 2,5
Wietse de Jong – Wiebe Wielenga 0-1
Jan Sybren Zagema – Anne Haitsma 1/2
Bart Lemstra – Erwin Heijnen 1-0
Gerben van der Heide – Bart Romijn 0-1

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd